Σε γενική απεργία κάλεσαν τα εργατικά συνδικάτα της Τυνησίας για την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου,  κλιμακώνοντας τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης Shokri Belaid.

Ads

 
Αναλυτές επισημαίνουν πως η απόφαση των συνδικάτων σηματοδοτεί τη δυναμική του αντικυβερνητικού κινήματος, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1978 που θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία. “Η κυβέρνηση προσπαθούσε πάντα να έχει καλές σχέσεις με τα συνδικάτα και μέχρι σήμερα το είχε πετύχει”, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.
 
Η γενική απεργία πραγματοποιείται ενώ το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Ennahda απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Hamdi Jebali για διάλυση της κυβέρνησης και συγκρότηση ενός υπουργικού συμβουλίου τεχνοκρατών υπό τον ίδιο, με στόχο να κατευνάσει το κίνημα οργής που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Shokri Belaid έξω από την οικία του.
 
“Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του ίδιου του κόμματός του. Εμείς στο Ennahda πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται τώρα η Τυνησία είναι μια κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού”, δήλωσε ο Abdelhamid Jelassi, αντιπρόεδρος του Ennahda.
 
Την Πέμπτη σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην Τύνιδα, αυτή τη φορά κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με ρήψεις αντικειμένων και φωνάζοντας συνθήματα για παραίτηση του Hamdi Jebali.
 

Διαβάστε επίσης: Διαδηλώσεις στην Τυνησία για τη δολοφονία στελέχους της αντιπολίτευσης

 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Shokri Belaid, του κοσμικού αριστερού ρεύματος, είχε κατηγορήσει επανειλλημένα το κυβερνών κόμμα Ennahda για ανοχή των ακραίων ισλαμιστών, που προκαλούσαν διάφορες κοινωνικές εντάσεις.
 
Το κυβερνών κόμμα καταδίκασε τη δολοφονία του Shokri Belaid, ωστόσο ο Mohammed Jmour, ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέτυχε να προστατέψει τον Belaid, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως δέχεται απειλές.
 
Τον Ennahda είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 42% τον Οκτώβριο του 2011, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού με δύο κοσμικά κόμματα το “Marzouki” και το “Ettakatol”. Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεχθεί έντονη κριτική για την οικονομική της πολιτική
 
Η επανάσταση στην Τυνησία ήταν αρχή της “αραβικής άνοιξης”, των επαναστάσεων-ντόμινο που σημειώθηκαν στον αραβικό κόσμο και που οδήγησαν στη πτώση καθεστώτων δεκαετιών. 

Ads