Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 16 αγνοούνται, εξαιτίας του καταστροφικού περάσματος του τυφώνα Χαγκίμπις από την Ιαπωνία. Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας.

Ads

Ο τυφώνας έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις, σπέρνοντας την καταστροφή. Σπίτια βυθίστηκαν μέσα στο νερό, έγιναν κατολισθήσεις και οι δρόμοι έγιναν χείμαρροι. Πολίτες θάφτηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων, πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, ή σκοτώθηκαν όταν τα αυτοκίνητά τους παρασύρθηκαν από χείμαρρους. Ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Το όνομα του τυφώνα Χαγκίμπις σημαίνει «ταχύτητα» και πρόκειται για τη χειρότερη κακοκαιρία που έπληξε την Ιαπωνία από το 1958. Η πρωτεύουσα Τόκυο δεν επλήγη ιδιαίτερα, αλλά σε πολλές περιοχές η ποσότητα νερού που έριξε μέσα σε ένα 24ωρο σημείωσε ρεκόρ.

Εκτεταμένες πλημμύρες συνεχίζουν να πλήττουν την κεντρική νομαρχία Ναγκάνο, όπου το αντιπλημμυρικό ανάχωμα υποχώρησε, με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού Τσικούμα να σαρώσουν κατοικημένη περιοχή και σπίτια να πλημμυρίσουν ως τον πρώτο όροφο.

Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με πλεούμενα ηλικιωμένους, ανάμεσά τους ορισμένους ακόμη σε αναπηρικά αμαξίδια, από οίκο ευγηρίας. Σώθηκαν μετά βίας από την πλημμύρα.

Περίπου 110.000 στελέχη σωστικών συνεργείων βρίσκονται επί ποδός για να συνδράμουν όσους έχουν πληγεί. «Αυτή τη στιγμή 110.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, ακτοφύλακες και στρατιωτικοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», διαβεβαίωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Τις προσπάθειες διάσωσης πλαισιώνουν 130 αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα. Πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK εικονίζουν ένα από αυτά καθώς διασώζει κατοίκους παγιδευμένους πάνω σε σκεπές σπιτιών στη Ναγκάνο. Μία όμως απόπειρα διάσωσης είχε τραγική κατάληξη. Ένας 70χρονος άντρας ενώ προσπαθούσε να αναρριχηθεί, να φθάσει στην καμπίνα ελικοπτέρου στο Ιουάκι της Φουκουσίμα, βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Ads

Η καταστροφή μέσα από τον φακό:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image