Μνήμες 2004 ξύπνησαν στην Ινδονησία, που έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα χτυπήθηκε από ένα νέο φονικό τσουνάμι. 

Ads

Σε 222 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που προκλήθηκε από έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 745 στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Το τσουνάμι σχηματίστηκε έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Περίπου 30 άνθρωποι αγνοούνται ενώ εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές από το τσουνάμι το οποίο έπληξε χθες γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδος τις ακτές του Πορθμού της Σούνδας, μεταξύ της Ιάβας και της Σουμάτρας.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό της Σούνδας να μείνουν μακριά από τις παραλίες.

Ads

Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και πεσμένα δέντρα. Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο μουσικών. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Οι αρχές της χώρας εκφράζουν τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί

Οι σεισμολόγοι της χώρας εκτιμούν ότι από την έκρηξη προκλήθηκε μερική κατάρρευση του Ανάκ Κρακατόα. Περιγράφοντας μάλιστα τι συνέβη, είπαν πως είναι «είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό».

Η τραγωδία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από αρκετές που έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία φέτος. Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο.

Εξάλλου βαθειά χαραγμένη είναι στη μνήμη όλου του κόσμου η τραγωδία που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία.