Την άποψη ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα καθορισμένα με ακρίβεια και διεθνή συμφωνία επικυρωμένη από Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασε, μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, την Τρίτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κεντροαριστερού, κεμαλικού CHP, Νιγιάζι Νέφι Κάρα, σχετικά με ζητήματα νήσων και νησίδων στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι τα προβλήματα μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας στο Αιγαίο έχουν τη βάση τους στο γεγονός ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών κυρωμένα με ισχύουσα διεθνή συμφωνία».

Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η τύχη τους καθορίστηκε με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, οι οποίες περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες «σχετικά τόσο με την κυριαρχία όσο και με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ads

Καμιά αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και των ελληνικών συνόρων, απαντά η κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ, τον οποίο ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ακραία άποψη» που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Realfm και υπογράμμισε: «Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων. Η δική μας προσπάθεια είναι πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών».