Ο 38χρονος Πωλ Χόρνερ,  εδώ και αρκετά χρόνια βγάζει το ψωμί του δημιουργώντας ιστοσελίδες που βρίθουν πλαστού περιεχομένου, το οποίο κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα. Έχει δημιουργήσει ήδη δέκα από δαύτες.

Ads

Κατά τους τελευταίους μήνες, ψευδεπίγραφα άρθρα του έχουν κάνει την εμφάνισή τους ως επικαιρότητα, στο Google. Αν και ισχυρίζεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύει είναι χιουμοριστικό, εν είδει σάτιρας, δεν λείπουν εκείνοι που το παίρνουν στα σοβαρά, όπως ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ ή ο επικεφαλής της καμπάνιας του, κάτι που έλαβε νέα τροπή στη διάρκεια της εκστρατείας… Τόσο σοβαρά μάλιστα, που ο Χόρνερ πιστεύει ότι άθελά του βοήθησε την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, παρόλο που «τον απεχθάνεται».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Ποστ:

« Ειλικρινά, οι άνθρωποι έχουν πράγματι αποβλακωθεί. […] Κανείς δεν επαληθεύει τίποτα, πια – με αυτόν τον τρόπο εξελέγη και ο Τραμπ. Έλεγε ό,τι ήθελε, οι άνθρωποι τον πίστευαν και όταν τα λεγόμενά του αποδεικνύονταν ψευδή, εκείνοι δεν έδιναν πλέον σημασία, αφού τα είχαν ήδη αποδεχθεί. Είναι πραγματικά τρομακτικό. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο. […] Οι συμπαθούντες τον Τραμπ, αναφέρονταν διαρκώς στις ιστοσελίδες μου. Τόσο, που πιστεύω ότι ο Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εξαιτίας μου. Οι οπαδοί του δεν επαληθεύουν τίποτα πλέον – δημοσιεύουν άκριτα τα πάντα και τα πιστεύουν κιόλας. »

Ads

Για ποιόν λόγο το συνέχισε;

Ο Πώλ Χόρνερ λέει ότι έγραψε και δημοσίευσε για τον Τραμπ απίθανα πράγματα, που οι χρήστες του διαδικτύου όμως, τα πίστευαν. «Έγραψα πολλά εξωφρενικά πράγματα, αντι-μουσουλμανικά – ότι δηλαδή ο Τραμπ ήθελε να τους φορέσει κονκάρδα ή να μην τους επιτρέπει πια να μεταβαίνουν στα αεροδρόμια […] – και οι άνθρωποι ήταν σύμφωνοι με αυτό, δεν εκπλήσσονταν καν! »

«Το συνέχισα διότι δεν πίστευα ότι υπήρχαν πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος. Νόμιζα ότι απλώς άναβα μερικές φυτιλιές στην καμπάνια», τονίζει.

Ο Πωλ Χόρνερ λέει ότι η φάμπρικα που έχει στήσει τού αποφέρει σήμερα 10.000 δολάρια τον μήνα (περίπου 9.400 ευρώ), μέσω των διαφημίσεων Google (Adsense- τα κέρδη από αυτές τις διαφημίσεις εξαρτώνται από τον αριθμό των επισκέψεων στις ιστοσελίδες).

Το Facebook κατηγορείται για ένα ολόκληρο σύστημα

Την επαύριο της νίκης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι το Facebook είχε μερίδιο ευθύνης για τα εκλογικά αποτελέσματα, κυρίως επειδή με το να ευνοεί τα δημοφιλή περιεχόμενα που διαδίδονταν ευρέως, ενθάρρυνε έτσι την παραγωγή σοκαριστικού περιεχομένου, ειδήσεων  εντυπωσιασμού. Το Buzzfeed είχε επίσης αποκαλύψει στις αρχές Νοεμβρίου ότι μια χούφτα Σκοπιανοί είχαν ξεκινήσει μια προσοδοφόρο δραστηριότητα, αφού διαχειρίζονταν εκατοντάδες ιστοσελίδες που τάσσονταν υπέρ του Τραμπ, οι οποίες περιείχαν ψευδή και  παραπλανητικά άρθρα. Όχι λόγω ταύτισης με τον υποψήφιο, αλλά απλούστατα από καθαρά οικονομικό συμφέρον.

Το Facebook κατηγορήθηκε επίσης, διότι δεν βρήκε τρόπο να αντιμετωπίσει τα παραπλανητικά νέα, τις φάρσες  και τις πλαστές πληροφορίες. Αν και αυτές οι κριτικές δεν είναι αβάσιμες, αποσιωπούν εντούτοις, τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Και μέμφονται το Facebook για ένα ολόκληρο σύστημα, του οποίου οι ίδιες οι ιστοσελίδες που κατηγορούν την πλατφόρμα, είναι μέρος.

Σε συνέχεια των κριτικών που πέφτουν βροχή, το Google και το Facebook ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσβάλλουν τις ιστοσελίδες με τις χαλκευμένες ειδήσεις, διακόπτοντάς τους τα διαφημιστικά έσοδα.

Μετάφραση-Επιμέλεια: Γεωργία Πρωτογέρου
Πηγή: WASHINGTON POST και Rue89