Να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο ζητούν οι βουλευτές της ρωσικής Δούμας, υιοθετώντας ψήφισμα με το οποίο τονίζουν ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς του μνημείου. Σημειώνουν μάλιστα τις συνέπειες που θα έχει για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις μια ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ads

«Έχοντας περάσει από σεισμούς, πυρκαγιές και καταστροφές, η Αγία Σοφία παρέμεινε στους αιώνες σύμβολο της ανθεκτικότητας, του απαραβίαστου και της ενότητας της χριστιανικής πίστης και του χριστιανικού κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Λέονιντ Σλούτσκι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλος αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν ζητήσει από την Άγκυρα να επιδείξει σύνεση. 

Στο ψήφισμα τους οι Ρώσοι βουλευτές χαρακτηρίζουν την Αγία Σοφία παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και διαθρησκευτικής αρμονίας «Αν γίνει θα είναι κίνηση περιφρόνησης. Από την άλλη αν μείνει το ισχύον καθεστώς θα είναι μια κίνηση σεβασμού στον παγκόσμιο πολιτισμό, στην Χριστιανοσύνη, στην Ορθοδοξία. Αναμφίβολα θα είναι μια ένδειξη σεβασμού προς τη χώρα μας που μεταξύ άλλων είναι και βασικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ άλλων», ανέφερε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ.

Ads

Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή. Κάνουν λόγο μάλιστα, για ομόφωνη ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας που θα ακυρώνει το διάταγμα Ατατούρκ.