Την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας επιβεβαίωσε σήμερα η Standard & Poor’s και διατήρησε «σταθερή» την προοπτική, παρά τη σοβαρή ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ads

«Η οικονομία της Βρετανίας, πλούσια και ποικίλη, η χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της και η ευέλικτη αγορά εργασία της εξηγούν την αξιολόγησή μας όσον αφορά το χρέος» της Βρετανίας, αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει ωστόσο την ύπαρξη «κινδύνων επιδείνωσης», κυρίως μια μεταστροφή της πρόσφατης μείωσης του ποσοστού ανεργίας.

Αιτιολογώντας τη διατήρηση της «σταθερής» προοπτικής στη βρετανική οικονομία, η S&P εκτιμά ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της και επισημαίνει πως το Σίτι θα παραμείνει «ένα οικονομικό κέντρο πρωτίστης σημασίας» όποιες κι αν είναι οι δοκιμασίες η στην ευρωζώνη.

Ads

Παράλληλα, ο οίκος υποβάθμισε από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική για επτά καναδικές τράπεζες.

Η απόφαση αυτή «έχει σχέση με την αύξηση των οικονομικών και βιομηχανικών κινδύνων για τις καναδικές τράπεζες», μεταξύ των οποίων οι Nova Scotia, RBC και η Εθνική Τράπεζα του Καναδά, διευκρινίζει ο οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Η S&P διατήρησε ωστόσο τις προβλέψεις της για ακόμη πέντε καναδικές τράπεζες, όπως οι Bank of Montreal και Desjardins.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ