Κατέρρευσε, μόλις τέσσερις ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ, η τριήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ  Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της εκεχειρίας, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από βλήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη  Γάζα κατά τις τελευταίες ώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεν επικαλούμενος τις πληροφορίες περί απαγωγής ενός ισραηλινού στρατιώτη από τη Χαμάς.

Ads

«Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο έδαφος. Οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πως ένας στρατιώτης απήχθη από τρομοκράτες, σε ένα περιστατικό όπου οι τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου στρατιώτη.

Ωστόσο, η εκεχειρία είχε ουσιαστικά καταρρεύσει περίπου τεσσεράμισι ώρες μετά την έναρξή της.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί κοντά στη Ράφα από πυρά που οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής απέδωσαν στον ισραηλινό στρατό, κατά παραβίασιν της εκεχειρίας. Συνολικά, μετά τη λήξη της εκεχειρίας έχασαν τη ζωή τους 40 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Από την πλευρά της η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και τους συμμάχους του για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας.

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή δήλωσή τους τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, στη διάρκεια της οποίας όμως οι δυνάμεις εδάφους θα παρέμεναν στις θέσεις τους και δεν θα αποσύρονταν.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπείες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή πλευρά θα μεταίβαιναν στο Κάιρο προκειμένου να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μία εκεχειρίας διαρκείας.

Περισσότεροι από 1.460 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου. Εχθές, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι. Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ στη νότια πόλη της Γάζας, Χαν Γουνίς. Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, ενώ όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.

Στο μεταξύ, πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά όλμων, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε 61. Το περιστατικό σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον στρατό