Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα όταν ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μια σήραγγα που συνέδεε την Λωρίδα της Γάζας με ισραηλινά εδάφη, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ads

Ο Μίσμπα Τσουμπίρ, ο Άχμεντ Αμπού Αρμανά και ο Ομάρ αλ Φαλίτ σκοτώθηκαν από την επίθεση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο πρώτος ήταν μέλος μιας ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, ενώ οι δύο άλλοι φέρεται να ήταν μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας εξτρεμιστικής ένοπλης οργάνωσης της Χαμάς.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως εξουδετερώθηκε μια «σήραγγα τρομοκρατών» που συνέδεε την περιοχή Χαν Γιούνες με τα νότια του Ισραήλ.

Ads

Δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ήταν μια σήραγγα της Χαμάς, αλλά κατέστησε «υπεύθυνη» την οργάνωση για την κατασκευή της.

Ο στρατός δεν επιθυμεί την «κλιμάκωση», αλλά «είναι έτοιμος για ένα φάσμα σεναρίων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Τον Απρίλιο του 2016, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μια παρόμοια σήραγγα που χρησιμοποιείτο για διείσδυση μαχητών σε ισραηλινό έδαφος.

Ο σημερινός βομβαρδισμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ήταν ο πρώτος αντίστοιχος μετά τον πόλεμο που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014, όταν η Χαμάς χρησιμοποιούσε σήραγγες για να εξαπολύσει επιθέσεις ενάντια στο Ισραήλ.

Τότε, το Ισραήλ είχε δικαιολογήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις που στόχευαν για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών προς το έδαφός του και να καταστρέψει τέτοιες σήραγγες που βρίσκονται κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού του 2014, 2.251 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 551 παιδιά, και 74 ισραηλινοί, εκ των οποίων 68 στρατιώτες.