Τουλάχιστον έντεκα τράπεζες, με τις τρεις να είναι ελληνικές, αναμένονται να αποτύχουν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όπως ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι από την Ελλάδα τονίζουν ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία το test σημειώνοντας θα καταγράφονται μεν κεφαλαιακές ανάγκες για το 2013- όταν και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος- που όμως έχουν πλέον καλυφθεί. Σύμφωνα με το Reuters και άλλα διεθνή πρακτορεία οι τρεις ελληνικές τράπεζες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, κάτι όμως που διαψεύδουν κύκλοι από την Ελλάδα. 

Ads

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μια κυπριακή, και ενδεχομένως μία από το Βέλγιο και μία από την Πορτογαλία είναι μεταξύ εκείνων που τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα. Πηγές από τον τραπεζικό χώρο δηλώνουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ κύκλοι από την Πειραιώς, με τους οποίους επικοινώνησε το Tvxs.gr, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως θα περάσουν τα stress tests. 

Από την πλευρά της η ΕΚΤ εκφράζει τον εκνευρισμό της για τις διαρροές, τις οποίες διαψεύδει. «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν σταλεί στις τράπεζες που εμπλέκονται στη διαδικασία και μέχρι τη Κυριακή που θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε αναφορά για τα αποτελέσματα είναι από τη φύση της άκρως κερδοσκοπική». 

Τις πληροφορίες μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe και αναμεταδίδουν μεγάλα πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg, κατονομάζοντας εκτός από τις τρεις ελληνικές και τις Banco Popolare, Monte dei Paschi και Banca Popolare di Milano από την Ιταλία, την πορτογαλική Millenium BCP, την βελγική Dexia και την Erste Bank από την Αυστρία. Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στην είδηση με το ευρώ να υποχωρεί. Θέση για τις πληροφορίες που δημοσιεύονται πήρε η αυστριακή Erste Bank που σε ανακοίνωση της δήλωσε πως δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει πως έχει αποτύχει στα stress tests μετά από τον επίσημο διάλογο που είχε με την ΕΚΤ.

Ads