Τον ομοϊδεάτη του πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, υποδέχθηκε σήμερα στο Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ads

Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του καλεσμένου του, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ουγγαρίας.

«Κάνατε καλή δουλειά και διασφαλίσατε την ασφάλεια της χώρας σας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος στον Ούγγρο πρωθυπουργό της ριζοσπαστικής δεξιάς.

«Είναι σκληρός αλλά αξιοσέβαστος», συνέχισε, αναφερόμενος στον Όρμπαν.

Ads

Και οι δύο τηρούν σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και έχουν εκφραστεί κατά καιρούς με σκληρό τρόπο για τους πρόσφυγες. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα εμπορίου και ενέργειας – και ενδεχομένως την πώληση όπλων- σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις,  όμως οι επικριτές τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ρητορική τους.

Η επίσκεψη «θα θεωρηθεί ως επιβράβευση ενός ηγέτη που κατέστρεψε με επιτυχία μια δημοκρατία, αλλά επίσης θα επιβεβαιώσει μια απολύτως απειλητική στρατηγική για τη διατλαντική ασφάλεια», αναφέρουν σε άρθρο τους στην Washington Post ο Ρομπ Μπερσίνσκι της οργάνωσης Human Rights First και ο Χαλ Μπραντς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκνις.

Παράλληλα Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας, και γενικά για τη στάση του Όρμπαν απέναντι στους μετανάστες.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Τραμπ θα αναφερθεί στην ανησυχία του για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, και κυρίως τη στενή σχέση της Ουγγαρίας, μέλος του ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ