Μέσω Twitter επέλεξε να απαντήσει στην αντίδραση της Ρωσίας ότι θα καταρρίψει πυραύλους που θα κατευθύνονται προς τη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εξαπολυθούν στη Συρία. Ετοιμάσου, Ρωσία, επειδή έρχονται ωραίοι, νέοι και ‘έξυπνοι’! Δεν θα’ πρεπε να είστε σύμμαχοι του Δολοφονικού Κτήνους που σκοτώνει με αέρια, που σκοτώνει τον λαό του και το διασκεδάζει!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter. 

Λίγα λεπτά μετά την ευθεία πρόκληση ο Τραμπ επανήλθε με νέο μήνυμα στο Twitter, αυτή τη φορά σε μάλλον ηπιότερους τόνους.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι χειρότερη από ποτέ, ακόμη και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθεια μας με την οικονομία της, πράγμα που είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, χρειάζεται όλα τα έθνη να εργαζόμαστε από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα εξοπλισμών;» έγραψε στο δεύτερο αυτό tweet ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Ρωσία: Οι «έξυπνοι» πύραυλοι στοχεύουν τρομοκράτες

«Αν οι πύραυλοι είναι νέοι και έξυπνοι τότε θα πρέπει να στοχεύουν τους τρομοκράτες» απαντά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που λίγο νωρίτερα σήμερα έγραψε στο Twitter: «Ετοιμάσου, Ρωσία, οι πύραυλοι έρχονται», αναφερόμενος στην εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κληθείσα να σχολιάσει το tweet Τραμπ για «ωραίους νέους και έξυπνους πυραύλους» που θα βάλλουν κατά της συριακής κυβέρνησης απάντησε:

«Οι έξυπνοι πύραυλοι θα πρέπει να βάλλουν κατά των τρομοκρατών, όχι της (συριακής) εκλεγμένης κυβέρνησης, που χρόνια τώρα μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας στα εδάφη της».

Νωρίτερα σήμερα, ο ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν δήλωσε ότι η Ρωσία  θα καταρρίψει όποιον αμερικανικό πύραυλο πλήξει τη Συρία.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν χθες το βράδυ από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

«Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (…) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

   
Αμείωτη παραμένει η απειλή για δυτικά πλήγματα στη Συρία   

Οι Δυτικοί διατηρούν αμείωτη την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν με αυστηρότητα στη φερόμενη χημική επίθεση την οποία αποδίδουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με αποτέλεσμα να πλανάται σήμερα η απειλή πραγματοποίησης στρατιωτικών πληγμάτων στη Συρία μετά και το ρωσικό βέτο στον ΟΗΕ.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το συριακό ζήτημα έχει σκληρύνει: Η Μόσχα, που υποστηρίζει τη Δαμασκό, αντέταξε χθες Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βέτο της σ’ ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όμως από την άλλη πλευρά, οι Δυτικοί, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενίσχυσαν την αποφασιστικότητά τους αφού είχαν ήδη διατυπώσει με σαφήνεια την απειλή για στρατιωτικά αντίποινα.

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα εναντίον της χημικής ατιμωρησίας», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ. Θα ανακοινώσει «μέσα στις προσεχείς ημέρες» την «απόφαση» για την απάντησή της, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, διευκρίνισε στο Παρίσι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μέσα σ’ αυτόν τον διπλωματικό αναβρασμό, ο Ντόναλντ Τραμπ και η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «συμφώνησαν» επίσης, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, «να μην αφήσουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που από την πλευρά του είχε υποσχεθεί τη Δευτέρα πως θα λάβει «πολύ σύντομα» μια απόφαση, ματαίωσε ένα ταξίδι, που επρόκειτο να να κάνει στο τέλος της εβδομάδας στο Περού, για να συνεχίσει να διαχειρίζεται το συριακό ζήτημα, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ότι επίκειται κάποια δράση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε χθες Τρίτη από τους Ρώσους, δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να υιοθετηθεί.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δικαιολόγησε το 12ο ρωσικό βέτο μέσα σε επτά χρόνια μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, λέγοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να παρασυρθεί σε περιπέτειες».

Και η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας βρίσκονται στο συριακό έδαφος, προειδοποίησε πως μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

«Κατάσταση συναγερμού»

Ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), στον οποίο δόθηκε εντολή να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με τη φερόμενη επίθεση, αλλά ο οποίος δεν έχει την ευθύνη να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους, ανακοίνωσε χθες την αποστολή, «σε λίγο», μιας ομάδας στη Συρία για να ρίξει φως σ’ αυτό που συνέβη στην Ντούμα.

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τους διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές των ανταρτών, και την ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο σ’ αυτό το ύστατο προπύργιο των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, ενώ περισσότεροι από 500 τραυματίες χρειάσθηκαν περίθαλψη, κυρίως για «αναπνευστικές δυσκολίες».

Ο ΟΑΧΟ προσκλήθηκε από τη Δαμασκό που, όπως η Μόσχα, αρνείται πως έγινε μια τέτοια χημική επίθεση. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό μπορεί να επιτρέψει στη συριακή εξουσία να καθυστερήσει ενδεχόμενα δυτικά πλήγματα.

Όμως μολονότι χαιρέτισε την αποστολή εμπειρογνωμόνων, η Ουάσινγκτον επέμεινε να μην συνδέσει την έρευνά τους με την αμερικανική απάντηση.

«Οι ΗΠΑ έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς», «ξέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα χημικό προϊόν έστω κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιό», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ.

Πέρα από τα ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος, οι προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Δαμασκός, αλλά και οι υποστηρικτές της, η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει «να πληρώσουν βαρύ τίμημα», αναβίωσαν το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου που ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι αναζητεί ένα «πρόσχημα» για να πλήξει τη συριακή εξουσία.