Άφωνη έμεινε, για μια ακόμη φορά, η διεθνής κοινότητα, σίγουρα και η αμερικανική πολιτική σκηνή, από τον δημόσιο ισχυρισμό του Τραμπ, ότι, αν η Ρωσία έχει παρέμβει στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, τότε το ίδιο έκαναν και άλλα κράτη.

Ads

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου από την Βαρσοβία όπου βρισκόταν νωρίτερα σήμερα, παρόντος του Πολωνού προέδρου, στο ταξίδι του προς το Αμβούργο όπου την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, πρόκειται να συμμετάσχει στην σύνοδο των G20, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε συγκεκριμένα: «Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι και η Ρωσία (σσ. η χώρα που παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές). Αλλά υποθέτω επίσης ότι θα μπορούσαν να είναι και άλλες χώρες. Δεν θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Αλλά νομίζω ότι πάρα πολλοί παρενέβησαν».

Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι στελέχη της προεκλογικής του εκστρατείας συνεργάστηκαν με τους Ρώσους εναντίον της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Εξόργισε και το Κρεμλίνο

Ο Τραμπ όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μόλις ένα 24ωρο πριν την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αμβούργο, για την οποία οι Ρώσοι έχουν εκφράσει τις προσδοκίες τους, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας» προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου.

Ads

«Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προς τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι το Κρεμλίνο προσδοκά, η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.   

«Αυτός είναι ο λόγος ακριβώς που περιμένουμε την πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων», δήλωσε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι οι δύο πρόεδροι κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής «θα είναι σε θέση να ανταλλάξουν απόψεις για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα και (η συνάντηση) θα αποτελέσει μια ευκαιρία να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τις θέσεις τους όπως τις παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης».

Τραμπ, περί του μέλλοντος του δυτικού πολιτισμού

Ο Τραμπ μίλησε επίσης για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, σημειώνοντας, το μέλλον του δυτικού πολιτισμού απειλείται από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

Ανέφερε επίσης την Πολωνία ως παράδειγμα χώρας η οποία παλεύει για την διατήρηση των δυτικών ελευθεριών. «Η πείρα της Πολωνίας μας υπενθυμίζει, ότι η υπεράσπιση της Δύσης βασίζεται, όχι μόνο στα μέσα, αλλά και στην θέληση του λαού να νικήσει» είπε ο Τραμπ.

«Καλώς ήλθατε στην κόλαση»

image

Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε σήμερα στο Αμβούργο για την σύνοδο των G20, στην οποία κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένος με αφορμή την πολιτική του για το κλίμα αλλά και να γίνει στόχος των χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν φτάσει στην πόλη από όλη την Ευρώπη για να διαμαρτυρηθούν κατά των G20.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χέλμουτ Σμιτ μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους άλλους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών αφού αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο περιθώριο της συνόδου, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εμπορική πολιτική του είναι άλλο ένα θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου.

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές υποδέχονται τον Αμερικανό πρόεδρο και τους άλλους ηγέτες με το σύνθημα “Καλώς ήλθατε στην κόλαση”.

Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν επισήμως αύριο και το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών σχετικά με τα θέματα στα οποία θα καταφέρουν να συμφωνήσουν θα δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου.