Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, μιλώντας στο CBS δήλωσε πως οπλοφορεί «μερικές φορές» και πως «νιώθει πολύ καλύτερα όταν έχει πάνω του όπλο». Εξάλλου κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν το ίδιο ώστε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να γίνουν μάρτυρες ενός περιστατικού με πυροβολισμούς.

Ads

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγες ημέρες μετά το νέο μακελειό σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όπου ένας 26χρονος εισέβαλλε στο κτίριο και σκότωσε εννέα ανθρώπους προτού αυτοκτονήσει.

Τι είπε για το περιστατικό στο Όρεγκον ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ; «Αν όλοι είχαν μαζί τους όπλο, όλοι όσοι βρίσκονταν σε εκείνη την αίθουσα η έκβαση θα ήταν καλύτερη», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην τραγωδία του Νιουτάουν, όπου ένας νεαρός άνδρας είχε σκοτώσει 20 παιδιά σε σχολείο τον Δεκέμβριο του 2012. «Να οπλοφορούν και οι εκπαιδευτικοί», απάντησε και συνέχισε: «θα ήταν πολύ καλύτερα όταν αυτός ο παρανοϊκός εισέβαλε στις τάξεις και άρχιζε να πυροβολεί εναντίον των ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται πως μετά το νέο μακελειό στο Όρεγκον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξοργισμένος δήλωσε πως «οι προσευχές δεν φτάνουν» και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αυστηροποίηση των νόμων οπλοκατοχής. Οι όποιες προσπάθειες του Ομπάμα για περιορισμό της οπλοκατοχής έχουν μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους και το πανίσχυρο λόμπυ των όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις για αυστηροποίηση και περιορισμό της οπλοκατοχής.

Ads

«’Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα έχει αρρωστημένο μυαλό. Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Αλλά είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες».

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν (πολιτεία Κονέτικατ, 2012) που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε και πάλι πως θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους.

Τράμπ: «Δούρειος Ίππος» των τζιχαντιστών το προσφυγικό

Στη συνέντευξή του στο CBS, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «τρελή» τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, ο ίδιος δεν συμπαθεί τις μεταναστεύσεις και εκτίμησε πως σύντομα στη Γερμανία θα ξεσπάσουν ταραχές. «Ναι, να δεχτούμε 10.000 πρόσφυγες, αλλά όχι 20.000 είναι πολλοί», είπε για το ενδεχόμενο να δεχτεί οι ΗΠΑ πρόσφυγες από τη Συρία. «Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο Δούρειο Ίππο  εάν οι άνθρωποι αυτοί αποδειχθούν ότι ανήκουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» πρόσθεσε και υποστήριξε πως «θα μπορούσε να οριστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας όπου θα καταφεύγουν οι πρόσφυγες».

Ο ίδιος υποστήριξε επιπλέον ότι «θα έπρεπε να γίνει χρήση βίας εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ όταν εκείνος χρησιμοποίησε χημικά όπλα». Τόνισε, εξάλλου, ότι ο ίδιος θα μπορούσε «ενδεχομένως να τα πάει πολύ καλά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» καθώς «δε συμπαθεί καθόλου τον Ομπάμα». «Όσο ο Πούτιν επιτίθεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τάσσομαι υπέρ των βομβαρδισμών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία», είπε.