Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι οι Κούρδοι, εναντίον των οποίων η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, «δεν είναι άγγελοι». Υποστήριξη μάλιστα πως το PKK, οι Κούρδοι αυτονομιστές στην Τουρκία, είναι πιθανόν χειρότερος τρομοκράτης και από πολλές πλευρές μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους». 

Ads

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά, εξάλλου δεν είναι άγγελοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι «καλό» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό. «Η Συρία δεν είναι φίλη μας, ο Άσαντ δεν είναι φίλος μας», πρόσθεσε. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση. Υποστηρίζοντας πως ο ίδιος δεν έδωσε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν για την έναρξη της εισβολής, απείλησε πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα είναι «καταστροφικές»  αν η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι επιτυχής. Όπως ανέφερε οι ΗΠΑ «θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία», ενώ, παρά τις απειλές του, δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στη βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. 

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν στο Κομπάνι

Ads

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι, μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, στην οποία ήδη βρίσκονται κουρδικές δυνάμεις, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο, μετά τη συμφωνία των Κούρδων και του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία. Σημειώνεται πως το Κομπάνι, που μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτελεί εκ των βασικών στόχων της Τουρκίας.