Το σχέδιο της Χίλαρι Κλίντον για τη Συρία «θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» υποστηρίζει ο αντίπαλός της για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι αυτό θα συμβεί λόγω της πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία που έχει πυρηνικά όπλα. 

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η προσπάθεια να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο σημαντική από το να πεισθεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο των ΗΠΑ έως και τώρα. Ο Τραμπ τόνισε μάλιστα ότι ο Άσαντ είναι πολύ ισχυρότερος τώρα από ό,τι ήταν πριν τρία χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την απορία πώς θα μπορούσε η Κλίντον να διαπραγματευθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την δαιμονοποίησή του από εκείνην. «Πώς θα μπορέσει να επιστρέψει και να διαπραγματευτεί με αυτόν τον άνθρωπο τον οποίο έχει εμφανίσει ως τόσο απόλυτα κακό αν κερδίσει τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πόλεμο στη Συρία, ο Τραμπ είπε ότι η Κλίντον θα παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Στήριξε τον ισχυρισμό του στο γεγονός ότι η Κλίντον έχει προτείνει την εδραίωση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων μαχητικών αεροπλάνων και «ασφαλείς ζώνες» στο έδαφος για να προστατευθούν οι άμαχοι.

Ads

Αυτό και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές θα μπορούσε να σημαίνει σύρραξη των ΗΠΑ με τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στο Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Τραμπ. «Δεν θα πρέπει να εστιάσουμε στη Συρία», πρόσθεσε.

Παραπονέθηκε επίσης για την έλλειψη υποστήριξης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην προεκλογική του εκστρατεία, και είπε ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές εύκολα αν τον υποστήριζαν τα στελέχη του κόμματος. «Αν είχαμε κομματική ενότητα, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτές τις εκλογές από τη Χίλαρι Κλίντον», είπε.

Η απάντηση της Κλίντον

Το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον απέρριψε την κριτική, τονίζοντας ότι και ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν καταδικάσει τον Τραμπ ως ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα.

«Για άλλη μια φορά, παπαγαλίζει τα σημεία ομιλίας του Πούτιν και παίζει με τους φόβους των Αμερικανών, ενώ συγχρόνως αρνείται να παραθέσει οποιοδήποτε δικό του σχέδιο για την ήττα του (Ισλαμικού Κράτους) ή την ελάφρυνση των ανθρωπιστικών βασάνων στη Συρία», είπε ο εκπρόσωπος της Κλίντον Τζέσι Λέριτς σε δήλωσή του.