Σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη στις ΗΠΑ με τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίζουν (δια ζώσης ή επιστολικά) για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ρίξει «λάδι στη φωτιά», όχι μόνο διότι έσπευσε να αυτο-ανακηρυχθεί «νικητής», κατά τις πρώτες δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, αλλά έκανε λόγο και για «νοθεία», απειλώντας να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ads

Οι Δημοκρατιοί απάντησαν άμεσα ότι είναι έτοιμοι και για νομική μάχη, χαρακτηρίζοντας τις δηώσεις Τραμπ πρωτοφανείς και σκανδαλώδεις.

Ο υποψήφιος πρόεδρος εκ μέρους των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, επέλεξε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση στην πρώτη ομιλία του, περιοριζόμενος, αν και προηγείται, να δηλώσει πως «είμαστε σε καλό δρόμο». 

Ο «τορπιλισμός» της εκλογικής διαδικασίας που επιχειρεί ο Τραμπ λαμβάνει χώρα ενώ αυτή εξελίσσεται σε θρίλερ. Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ως φαβορί τον Τζο Μπάιντερ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, η καταμέτρηση των ψήφων στις πολιτείες, και μάλιστα τις πιο σημαντικές, βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως η ανάδειξη του νέου αμερκανού προέδρου είναι ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά επίπεδα, σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Ads

Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται στις κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες «πολιτείες κλειδιά», όπου και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, καθώς ο νικητής δεν προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των ψήφων, αλλά από το εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες από τους συνολικά 538 μεγάλους εκλέκτορες του συνόλου των πολιτειών.

Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων και όποιος κερδίζει παίρνει όλους τους εκλέκτορές της. Η λογική δηλαδή είναι «the winner takes it all» και οι πολίτες μέσω της ψήφου τους δίνουν εντολή στους εκλέκτορες, που συγκροτούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» να ψηφίσουν τον Πρόεδρο που ψήφισε η πολιτεία τους. 

Οι δέκα κρίσιμες πολιτείες 

  • Φλόριντα με 29 εκλέκτορες, 
  • Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες (γενέτειρα του Τζο Μπάιντεν), 
  • Βόρεια Καρολίνα με 15 εκλέκτορες,
  • Οχάιο με 18 εκλέκτορες, 
  • Τζόρτζια με 16 εκλέκτορες, 
  • Άιοβα με 6 εκλέκτορες, 
  • Αριζόνα με 11 εκλέκτορες, 
  • Τέξας με 38 εκλέκτορες, 
  • Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες, 
  • Ουισκόνσιν με 10 εκλέκτορες, 

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει καταφέρει να κερδίσει ένα μικρό προβάδισμα σε πολλές από τις πολιτείες «κλειδιά», στις οποίες η καταμέτρηση συνεχίζεται. Καθώς όμως αυτές οι πολιτείες δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί, ο Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να συγκεντρώνει -προς το παρόν- περισσότερους εκλέκτορες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

H Φλόριντα «κλείδωσε» στον Ντόναλντ Τραμπ ενώ στον ίδιο φαίνεται να παιρνούν και η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, καθώς και το Τέξας. Αναλυτές επισημαίνουν πως αν ο Τζο Μπάιντεν χάσει Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα θα πρέπει να ανακτήσει χαμένο έδαφος από κάποιες από τις πολιτείες που έχασε η Χίλαρι Κλίντον το 2016, ενδεχομένως την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα σε Αριζόνα και Καλιφόρνια, μια από τις πιο σημαντικές πολιτείες, αφού δίνει 55 εκλέκτορες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπάιντεν συγκεντρώνει μέχρι στιγμής περισσότερους εκλέκτορες συνολικά.

Αυτή τη στιγμή και με την καταμέτρηση να συνεχίζεται…

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει: Φλόριντα (29), Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπη (6), Μιζούρι (10), Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαϊόμινγκ (3), Μοντάνα (3), Οχάϊο (18), Τέξας (38), Αϊόβα (6).

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει: Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μέιν (3), Νιου Χάμσαϊρ (4), Νιου Τζέρσεϊ (14), Νέα Υόρκη (29), Νιου Μέξικο (5), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουάσινγκτον (12).

Διαβάστε επίσης:

Ο εκλογικός χάρτης

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις