«Η γνώμη του αποκαλούμενου δικαστή είναι γελοία και θα ανατραπεί» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ έβαλε προσωρινά στον «πάγο» το διάταγμά του για απαγόρευση εισόδου στους πολίτες επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες.

Ads

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, κατά την προσφιλή συνήθεια του, ανέβασε στον λογαριασμό του το εξής tweet: «Η άποψη του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

Ads

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προβεί σε άρση των περιορισμών

Λίγες ώρες ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι αμερικανικές υπηρεσίες τελωνειακού και συνοριακού ελέγχου είπαν στις αεροπορικές εταιρείες πως θα μπορούσαν να επιβιβάσουν ταξιδιώτες που επηρεάστηκαν από την απαγόρευση

Η Lufthansa, η Qatar Airways, η British Airways και η Air France έχουν ήδη προβεί σε άρση των περιορισμών. 

Μετά την ανακοίνωση ότι Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά το ρατσιστικό διάταγμα Τραμπ, η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways θα επιτρέψει να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάτες, που την περασμένη εβδομάδα είχαν εμποδιστεί να μεταβούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ βάσει του αμερικανικού προεδρικού διατάγματος, δήλωσε σήμερα στο Reuters εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Αλλά και η Air France ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της με προορισμό τις ΗΠΑ επιβάτες, που την περασμένη εβδομάδα είχαν εμποδιστεί να μεταβούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ βάσει του αμερικανικού προεδρικού διατάγματος.

«Ξεκινώντας από σήμερα επιβάλλουμε την δικαστική αυτή απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Ερβέ Ερσλέρ. «Υπήκοοι από τις χώρες (που αφορά το διάταγμα) καλούνται να πετάξουν και πάλι για τις ΗΠΑ με την προϋπόθεση ότι τα έγγραφά τους και η βίζα τους είναι εντάξει».

Ο ίδιος είπε ότι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης στο Παρίσι συμβούλευσαν τις τοπικές αερογραμμές να ξεκινήσουν εκ νέου τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ επιβιβάζοντας επιβάτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.