Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στην αρχική του δήλωση, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, σχετικά με τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, λέγοντας ότι και οι δύο αντίπαλες πλευρές πρέπει να κατηγορηθούν για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βιρτζίνια το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές που πρόσκεινται στην ριζοσπαστική αριστερά (alt-left) επιτέθηκαν βίαια εναντίον των εθνικιστών που διαμαρτύρονταν κατά της απόφασης για την απομάκρυνση ενός αγάλματος στρατηγού της Συνομοσπονδίας.

Ads

Ο Τραμπ δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε αρχικά όπου απέδωσε ευθύνες σε «πολλές πλευρές» για τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ και τρεις ημέρες μετά αναγκάστηκε να καταδικάσει τα ακροδεξιά ρατσιστικά στοιχεία. Ωστόσο, σήμερα επανήλθε στην αρχική του δήλωση. 

«Επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με ρόπαλα… ήταν ένα τρομακτικό θέαμα» είπε σε δημοσιογράφους ο Τραμπ απαντώντας σε ερωτήσεις στην είσοδο του πύργου Τραμπ, προτού συμπληρώσει ότι οι αριστεροί διαδηλωτές «όρμησαν με τη βία κι επιτέθηκαν στην άλλη πλευρά».

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις, ο Τραμπ κέρδισε τα συγχαρητήρια του περιώνυμου πρώην αρχηγού της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ. Ο Ντιουκ που ήταν παρών στο Σάρλοτσβιλ έγραψε στο twitter: «ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ για την εντιμότητα και το θάρρος σας», συγχαίροντας τον επειδή «είπε την αλήθεια» και κατήγγειλε τους «τρομοκράτες της αριστεράς». 

Ads

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τον ακροδεξιό σύμβουλο του, Στιβ Μπάνον, λέγοντας ότι είναι «καλός τύπος, δεν είναι ρατσιστής». «Αγαπώ πολύ τον Μπάνον, είναι φίλος» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι εντάχθηκε «αργά» στην ομάδα του, αφήνοντας να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του. «Θα δούμε τι θα συμβεί στον κύριο Μπάνον» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Τραμπ χθες, χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές κατά την πρώτη επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στον ουρανοξύστη του στο Μανχάταν, ήταν ιδιαιτέρως «θερμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• ΛεMπρόν: Ο Τραμπ έφερε πάλι στη «μόδα» τον ρατσισμό

• Το «ρατσιστικό» μήλο κάτω από τη «ρατσιστική» μηλιά

• Και το αυγό του Τραμπ έσπασε…

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν συνθήματα εναντίον του, όπως «η Νέα Υόρκη δεν σε θέλει», «Αγάπη και όχι μίσος, αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία», «Οι ζωές των μαύρων μετρούν»,«Η Νέα Υόρκη σε μισεί», «Δυο μέρες είναι πολύ αργά», αναφερόμενοι στο γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε τρεις ημέρες για να καταδικάσει ξεκάθαρα την αιματηρή επίθεση των ακροδεξιών στην Βιρτζίνια.