Την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για 120 μέρες, αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ θα εγκρίνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «για τελευταία φορά», καθώς επιδιώκει να προωθήσει μέτρα που να ενισχύουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία υπογράφηκε από έξι υπερδυνάμεις και το Ιράν.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη σύναψη «βελτιωμένης» συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και μια τροποποίηση του αμερικανικού νόμου που συνδέεται με την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 

«Αν δεν υπάρξει μια τέτοια – βελτιωμένη – συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν θα άρουν ξανά τις κυρώσεις ώστε να παραμείνουν στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Και αν οποιαδήποτε στιγμή κρίνω ότι μια τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται εφικτή, θα αποσύρω αμέσως τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015», πρόσθεσε o Τραμπ.

Ads

Κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 14 πρόσωπα και οντότητες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και για υποστήριξη των ιρανικών οπλικών προγραμμάτων. Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις είναι και ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί αλλά και κάποιες εταιρείες, μεταξύ τους και κινεζικές, για συνεργασία με το Ιράν. 

Το Ιράν αποκλείει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση 

Οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά της Τεχεράνης απέκλεισε, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η πολιτική Τραμπ και η σημερινή ανακοίνωση συνιστούν απεγνωσμένες προσπάθειες για την υπονόμευση μιας σταθερής, πολυμερούς συμφωνίας, και μια κακόβουλη παραβίαση των παραγράφων 26,28 και 29. Η JCPOA (η πυρηνική συμφωνία) δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση: αντί να επαναλαμβάνουν μια τετριμμένη ρητορική, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία, όπως κάνει το Ιράν», δήλωσε ο Ζαρίφ με ανάρτησή του στο twitter.