Τρεις ημέρες μετά τη χιονοστιβάδα που παρέσυρε μια ομάδα ορειβατών στα Ιμαλάια, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται. Oι ινδικές αρχές έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής 26 πτώματα και οι έρευνες διακόπηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Ads

Τα θύματα είναι 24 μαθητευόμενοι ορειβάτες και οι δύο εκπαιδευτές τους, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ορειβασίας Νεχρού. Εφόσον βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, οι έρευνες θα ξαναρχίσουν αύριο Σάββατο.

Ο Σουνίλ Λαλουάνι, ένας από τους 32 διασωθέντες, επαίνεσε τους εκπαιδευτές για την ψυχραιμία τους αφού, όπως είπε, έσωσαν πολλές ζωές. «Βρισκόμασταν σε απόσταση 50-100 μέτρων από την κορυφή, με τους εκπαιδευτές μπροστά μας, όταν ξαφνικά μια χιονοστιβάδα παρέσυρε τους πάντες. Συνέβη μέσα σε δευτερόλεπτα και βρεθήκαμε σε μια ρωγμή (στον παγετώνα). Καταφέραμε, όπως-όπως, να πάρουμε ανάσα (…) Χάρη σ’ αυτούς (τους εκπαιδευτές) είμαστε ζωντανοί σήμερα», αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hindustan Times.

Οι ορειβάτες παρασύρθηκαν από τη χιονοστιβάδα κοντά στην κορυφή του όρους Ντραουπάντι κα Ντάντα-2, σε υψόμετρο 4.880 μέτρων, στο κρατίδιο Ουταρακάντ της βόρειας Ινδίας.

Ads

Μεταξύ των νεκρών είναι και η γνωστή αλπινίστρια Σαβίτα Κανσουάλ, που συμμετείχε στην ομάδα ως εκπαιδεύτρια. Πριν από μερικούς μήνες η Κανσουάλ πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ και του γειτονικού όρους Μακούλου στα Ιμαλάια μέσα σε διάστημα μόλις 16 ημερών, που συνιστά ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών.