Τούρκοι εθνικιστές που διαμαρτύρονταν για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, που όπως αναφέρουν στοχεύουν και Τουρκομάνους, θέλησαν να συγκεντρωθούν έξω από το ρωσικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο μπερδεύτηκαν και διαδήλωσαν έξω από το Ολλανδικό.

Ads

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση έγινε από ένα εθνικιστικό κίνημα και όπως αναφέρει η Hurriyet, η πορεία ξεκίνησε από τη λεωφόρο Ιστικλάλ με προορισμό το γενικό προξενείο της Ρωσίας. Όμως οι διαδηλωτές μπερδεύτηκαν και σταμάτησαν μερικές δεκάδες μέτρα έξω από το προξενείο της Ολλανδίας, νομίζοντας πως είναι το Ρωσικό. Εκεί παρέμειναν για αρκετή ώρα πετώντας αυγά φωνάζοντας συνθήματα, μπροστά από το εθνόσημο της Ολλανδίας, το οποίο κοσμούσε την είσοδο του προξενείου. Φαίνεται όμως πως κανείς δεν το αναγνώρισε.

Ο Ολλανδός πρόξενος Ρόμπερτ Σούντεμπουμ σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Ορισμένοι Τούρκοι μας μπερδεύουν συχνά με τους γείτονές μας. Όπως απόψε και μας πέταξαν αυγά».

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από την Τουρκία πως βομβάρδισε χωριά Τουρκομάνων, της τουρκόφωνης μειονότητας στη Συρία. Μάλιστα επίσημα η Άγκυρα κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας ζητώντας «τον άμεσο τερματισμό αυτής της επιχείρησης».

Όπως σχολιάζει σκωπτικά η Hurriyet, δεν είναι η πρώτη φορά που εθνικιστές μπερδεύονται… Στις 4 Ιουλίου μια ομάδα εθνικιστών, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ως αντίποινα για την κινεζική καταστολή κατά της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κίνα, επιτέθηκαν σε μια ομάδα τουριστών, ωστόσο αυτοί δεν ήταν Κινέζοι αλλά Κορεάτες. Επίσης στις 8 Σεπτεμβρίου, στα Άδανα, Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε ένα άτομο κατά τη διάρκεια διαδήλωσής τους ενάντια στο κουρδικό PKK, ωστόσο όπως αποδείχτηκε το άτομο που ξυλοκοπήθηκε ήταν επίσης μέλος εθνικιστικής οργάνωσης.