«Τρία άτομα ήρθαν στο σπίτι μου και μου επιτέθηκαν μέσα στην αυλή. Με χτύπησαν και ένας από αυτούς φώναξε: “Μην ξαναγράψεις εναντίον του έθνους, αλλιώς θα σε περιμένουν χειρότερα…”. Είχαν μαχαίρια, αλλά ευτυχώς οι γείτονες ήρθαν σε βοήθεια και, έτσι, τράπηκαν σε φυγή. Δεν γνωρίζω προσωπικά τους δράστες, αλλά εάν διαβάσετε τα άρθρα μου των τελευταίων δύο εβδομάδων, θα τους αναγνωρίσετε εύκολα. Πρόκειται για μία επίθεση του “Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” του Ερντογάν («AKP») και του “Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος” («MHP»). Και αυτή η επίθεση δείχνει ότι γράφω την αλήθεια. Μετέβην στο νοσοκομείο, διότι είχα κακώσεις στο κεφάλι μου, ευτυχώς είμαι καλά. Και θα συνεχίσω τον αγώνα κατά του φασισμού. Αποδυναμώνονται, για αυτό γίνονται όλο και πιο επιθετικοί. Και πρέπει πλέον να είμαστε ακόμα πιο σκληροί εναντίον αυτών των φασιστών. Η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα. Μου είπαν ότι αστυνομικοί θα είναι πάντα δίπλα μου, για να με προστατεύουν, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός. Θα δούμε».

Ads

Ο 50χρονος Ερκ Ατσαρέρ, δημοσιογράφος, αρθρογράφος της αριστερής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Birgun» («Μία Μέρα») και διευθυντής του προγράμματος «Στην αναζήτηση των ειδήσεων» στο τηλεοπτικό σταθμό «Arti TV» (Κολωνία), εξόριστος στο Βερολίνο εδώ και 4 περίπου χρόνια, εξήγησε την επίθεση που δέχθηκε τη Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Οι αντιδράσεις σε αυτή την επιθετικότητα ήταν ισχυρές στην Τουρκία και την Ευρώπη. Οι επαγγελματικές οργανώσεις του Τύπου, οι ΜΚΟ και τα αριστερά πολιτικά κόμματα, όλοι τους διαμαρτυρήθηκαν για αυτήν την επίθεση κατά της ελευθερίας του τύπου.

Ερευνητής δημοσιογράφος, ο Ατσαρέρ εργαζόταν και έγραφε τον τελευταίο καιρό για τη σχέση μεταξύ των τουρκικών φασιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και της εξουσίας του παλατιού του Προέδρου Ερντογάν.

Ads

Ο Ατσαρέρ έχει μία συμβουλή για την εξουσία: «Δεν πρέπει να συνεχίσουν να διαπράττονται εγκλήματα. Είστε έτοιμοι να φύγετε. Το τέλος πλησιάζει. Άρα δεν χρειάζονται νέα εγκλήματα, δεν πρέπει να προκαλείτε κοινωνικές εκρήξεις, υπάρχει αρκετή ταπείνωση», δήλωσε.

Την Τετάρτη, ο Ατσαρέρ δέχτηκε επίθεση στο Βερολίνο, και την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, ο δράστης του Τζαν Ντουντάρ, άλλου εξόριστου στο Βερολίνο δημοσιογράφου, αθωώθηκε πλήρως από δικαστήριο. Ο Μουράτ Σαχίν (Murat Sahin), ο οποίος είχε πυροβολήσει δύο φορές τον Ντουντάρ έξω από τα Δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης στις 6 Μαΐου 2016, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 45 ημέρες φυλάκισης, και διοικητικό πρόστιμο 500 τουρκικών λιρών (50 ευρώ).

Η σύζυγος του Τζαν, Ντιλέκ Ντουντάρ (Dilek Dundar), και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ερκέκ (Muharrem Erkek), μπόρεσαν να ακινητοποιήσουν τον Σαχίν, του οποίου οι σφαίρες είχαν τραυματίσει έναν εικονολήπτη. Ο δράστης Σαχίν συνελήφθη από την αστυνομία και παρέμεινε στη φυλακή μόνο 5 μήνες και κρίθηκε ελεύθερος. Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την «καλή διαγωγή» του δράστη, μείωσε κατά πολύ την ποινή του και αποφάσισε να αναβάλει την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σαχίν δεν θα φυλακιστεί.

Οι Ατσαρέρ και Ντουντάρ προβλέπουν ότι οι επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων, ειδικότερα, και των αντιπάλων, γενικά, είναι πιθανό να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.