Τούρκοι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν έχουν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας και κατεβάζουν από τα περίπτερα τις αφίσες του περιοδικού Le Point. 

Ads

Ο λόγος είναι ότι το περιοδικό κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον πρόεδρο της Τουρκίας και τίτλο: «Ο δικτάτορας. Μέχρι που θα φτάσει ο Ερντογάν;». 

Το περιοδικό κατήγγειλε χθες εκστρατεία απειλών, εκφοβισμού και εξύβρισης για το τελευταίο του τεύχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον δρόμο.

Ομάδες Τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν έχουν απειλήσει περιπτεριούχους αναγκάζοντάς τους να αφαιρέσουν τις αφίσες του περιοδικού από τις βιτρίνες τους. 

Ads

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αφίσες του Le Point καλύφθηκαν από άλλες αφίσες υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε άλλες επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη μετά την αποκατάσταση της αφίσας με το εξώφυλλο του περιοδικού.

Για μια «απολύτως απαράδεκτη κίνηση» έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στη Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Είναι απίστευτο! Νομίζουν ότι μπορούν να εξασκούν τη λογοκρισία τους στη Γαλλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του περιοδικού Ετιέν Ζερνέρ προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.