Τουρκικό πολεμικό «αιχμαλώτισε» το κυπριακό αλιευτικό «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα» το απόγευμα της Παρασκευής και προχώρησε στη σύλληψη του πενταμελούς πληρώματος, παρότι αυτό βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Tο πλήρωμα είναι Αιγυπτιακής καταγωγής.

Ads

Το κυπριακό καΐκι ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας στην κατεχόμενη Κύπρο. Μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση sigmalive, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ψαροκάικα», Πάμπος Μιτίδης, ανέφερε πως βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Κερύνεια. «Ενημέρωσα, είπε, όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, τόσο για το πλήρωμα όσο και για το σκάφος»

Όπως ανέφερε, το καΐκι, βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πάμπος Μιτίδης στο SigmaLive, το απόγευμα η εταιρεία ενημερώθηκε ότι «απήχθη» το κυπριακό καΐκι από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Όπως είπε, το τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησίασε το καΐκι και ενημέρωσαν το πλήρωμα ότι θα προέβαιναν σε έλεγχο. Όταν ανέβηκαν, οπλισμένοι, όπως μας λέχθηκε, ενημέρωσαν πως θα προχωρήσουν στη σύλληψη του πληρώματος.

Ads

Η εταιρεία ενημέρωσε άμεσα τους Αρμόδιους φορείς, ενώ ενημερώθηκε και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προέβη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, όπως μας ανέφερε ο κ. Μιτίδης. «Αυτό, είπε , είναι το τέταρτο περιστατικό που σημειώνεται».

Διάβημα της κυπριακής δημοκρατίας στον ΟΗΕ

Μιλώντας στο Sigmalive ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι αυτή την ώρα γίνονται έντονα διαβήματα στον ΟΗΕ από πλευράς ΥΠΕΞ για απελευθέρωση των συλληφθέντων ψαράδων.

«Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το σημερινό περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ. «Έχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Σιντίκ.