Αφού πρώτα έδωσαν τις ευλογίες τους για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τη Δευτέρα οι ΗΠΑ, βλέποντας τις τουρκικές επιθέσεις να εστιάζουν κυρίως στους Κούρδους και όχι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες συγκρούσεις». Η απάντηση της Άγκυρας ήταν σαφής: «Κανείς δεν θα μας πει ποιους να χτυπάμε»

Ads

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και ενόπλων οργανώσεων ανταρτών στη Βόρεια Συρία, κυρίως κουρδικών πολιτοφυλακών της YPG, που επίσης πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, τις χαρακτήρισαν «απαράδεκτες», ειδικά σε περιοχές που έχουν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάνεις ότι οι συγκρούσεις αυτές, ειδικά σε περιοχές όπου έχει εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος, είναι απαράδεκτες και πηγή βαθιάς ανησυχίας», ανέφερε ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ζήτησε ακόμη αποκλιμάκωση της έντασης και ενότητα κατά του ISIS. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους ήλθαν σε σύγκρουση με άλλους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ). Οι ΗΠΑ θεωρούν τις ΣΔΔ ως τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχό τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τις στηρίζουν με στρατιωτική βοήθεια και συμβούλους.

Υπενθυμίζεται πως ο τουρκικός στρατός εισήλθε στη Συρία με πρόφαση να διώξει τους τζιχαντιστές από τη Τζαραμπλούς και να την παραδώσει στους Σύριους αντικαθεστωτικούς. Όμως στην πραγματικότητα στόχος της Τουρκίας ήταν να χτυπήσει τους Κούρδους, που είχαν σημειώσει σημαντικές νίκες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να τους αποτρέψει να δημιουργήσουν μια αυτόνομη κουρδική οντότητα στη Βόρεια Συρία.