Ads

Τουρκικά τανκς έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στην συριακή πόλη Αϊν Αλ Αραμπ (Κομπάνι για τους Κούρδους), η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η συμμαχία της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά στόχων των τζιχαντιστών στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 211 τζιχαντιστές και 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς των δυτικών, που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα. Η πλειονότητα των τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ πάνω από 60 είναι οι νεκροί μαχητές της Αλ Νούσρα, της οργάνωσης παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων, τα τουρκικά τανκς αναπτύχθηκαν μετά από οβίδες που έπεσαν στην τουρκική μεθοριακή πόλη Σουρούκ, όπου βρίσκεται και ένας καταυλισμός προσφύγων. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την «περιορισμένη υποστήριξη» στους Κούρδους μαχητές που πολεμούν ενάντια στους τζιχαντιστές. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera οι οβίδες χτύπησαν τουλάχιστον τρία σπίτια και ένα σχολείο στην τουρκική πόλη που κατοικείται κυρίως από Κούρδους. «Δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματίες, όλα τα κτίρια είχαν εκκενωθεί», σημείωσε.

Ads

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το κύμα Κούρδων μεταναστών από τη Συρία προς την Τουρκία, καθώς οι μαχητές σφυροκοπούν την πόλη Αϊν Αλ Αραμπ. Ωστόσο όπως σημειώνει το Al Jazeera, αυτό δεν σημαίνει πως οι τζιχαντιστές προωθούνται καθώς «έχουν πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, ωστόσο είναι σίγουρο πως οι μάχες είναι σε πλήρη εξέλιξη και εντείνονται».

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο τρόπος της τουρκικής εμπλοκής αναμένεται να αποφασιστεί αυτήν την εβδομάδα.

«Θα διεξάγουμε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενες αρχές αυτήν την εβδομάδα. Θα βρεθούμε εκεί όπου πρέπει να βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκτός όλου αυτού», ανέφερε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως μια χερσαία επέμβαση θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη, αν και δεν θεωρεί ότι μια στρατιωτική δράση θα είναι αρκετή προκειμένου να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Πρέπει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες θα διευθετούν τα πολιτικά προβλήματα της Συρίας και του Ιράκ, είπε.  «Το να στέλνουμε βόμβες δεν μπορεί παρά να είναι μια προσωρινή λύση», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επέλαση τζιχαντιστών προς τη Βαγδάτη

Στο Ιράκ πληροφορίες που μετέδωσε το BBC ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές επελαύνουν προς τη Βαγδάτη και μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα. Ωστόσο στη συνέχεια το βρετανικό δίκτυο ανέφερε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκόψουν την επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών από τους Δυτικούς. Ωστόσο οι τζιχαντιστές φέρονται να μην έχουν υποχωρήσει, αλλά να παραμένουν έξω από τη Βαγδάτη.