Με τη στήριξη των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS υπό τις ΗΠΑ, τουρκικά άρματα μάχης και μαχητικά αεροπλάνα εισέβαλαν στη Συρία. Αν και η Τουρκία προβάλει ως στόχο της επιχείρησης κυρίως τους τζιχαντιστές, είναι προφανής η επιδίωξή της να μην πέσει η Τζαραμπλούς στα χέρια των Κούρδων της Συρίας που επίσης απωθούν τους τζιχαντιστές του ISIS. Την επιχείρηση καταδικάζουν τόσο οι Κούρδοι όσο και η Δαμασκός, που επισημαίνει πως πρόκειται για εισβολή στο έδαφος της. 

Ads

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, από αέρος χτυπήθηκαν τέσσερις στόχοι του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άλλοι 63 στόχοι επλήγησαν από το έδαφος. Παράλληλα, ομάδα επίλεκτων του Στρατού και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία. Από νωρίς το πρωί τουρκικές δυνάμεις, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών με πυρά πυροβολικού, ενώ έχει αναφερθεί και δράση Τούρκων κομάντος. 

«Βάζουμε ένα τέλος στα προβλήματα στα τουρκικά σύνορα», δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν στόχο «να σταματήσουν τις απειλές που θέτουν το Ισλαμικό Κράτος και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιχειρήση συνιστά ένα σημείο καμπής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος σημείωσε επίσης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι η επιχείρηση για την Τζαραμπλούς θα επιταχύνει την απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία.  Η Τουρκία δέχεται επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορά της και απόδειξη αυτού αποτελεί η πρόσφατη επίθεση στην Γκαζιάντεπ, σημείωσε και πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι να εξαλείψουμε τις απειλές κατά της Τουρκίας», σημείωσε.

Κούρδοι της Συρίας: Η Τουρκία εισήλθε σε «βάλτο» και θα ηττηθεί

Ads

«Η Τουρκία εισήλθε σε “βάλτο” με την επιχείρησή της και θα ηττηθεί όπως και το Ισλαμικό Κράτος», δηλώνει ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας. 

Οι Τούρκοι έδωσαν το όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη», γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τους Κούρδους, που το περασμένο διάστημα διέβησαν τον ποταμό Ευφράτη προς τα δυτικά, στην πόλη Μαμπίτς, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις τουρκικές επιχειρήσεις τουλάχιστον 30 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από την Τζαραμπλούς στην πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την ενοποίηση των δύο περιοχών που ελέγχουν στη βόρειο Συρία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του PYD και τη δημιουργία κουρδικής οντότητας κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Συρία.

Στο συριακό έδαφος εισήλθαν από την Τουρκία και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (αντικαθεστωτικές δυνάμεις), στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγεται για την εκδίωξη από την Τζαραμπλούς των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, που έχουν στηρίξει τους Κούρδους μαχητές, σημειώνουν πως προσέφεραν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους ώστε να απωθηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος, που ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν έφθασε στην Άγκυρα στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας. Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη συνέχεια με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύριο θέμα των συνομιλιών τους την κρίση στη Συρία.