Η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ρωσία και τους συμμάχους της, προκειμένου «να αμβλυνθούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στους Times.

Ads

Παράλληλα, τόνισε ότι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον απόηχο του περιστατικού. Όπως εξήγησε, «οι αναγκαίες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα τώρα». Διευκρίνισε δε, ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα εδάφη της, ωστόσο επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με τη Μόσχα και τους συμμάχους της για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.

Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ζητήσει συγγνώμη από την Ρωσία για την κατάρριψη του μαχητικού της στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Νομίζω πως αν πρέπει μια πλευρά να ζητήσει συγγνώμη, αυτή δεν είναι η δική μας», δήλωσε στο CNN στην Άγκυρα.

«Οι πιλότοι μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, απλά έκαναν το καθήκον τους. Απάντησαν στις παραβιάσεις. Αυτή είναι η ουσία», πρόσθεσε, αν και σημείωσε πως «η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πλήξει τη Ρωσία, μία χώρα με την οποία η Άγκυρα διατηρεί ισχυρές σχέσεις».

Ads