«Συνομιλίες στο μέλλον» με τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ υπόσχεται η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, στον απόηχο της λήξης της απεργίας πείνας των Κούρδων κρατουμένων μετά από 68 ημέρες.

Ads

Ο Εργκίν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσουν οι επαφές. «Οι συνομιλίες αυτές διεξήχθησαν όταν κρίθηκε απαραίτητο στο παρελθόν και θα διεξαχθούν και στο μέλλον» ανέφερε ο Εργκίν.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εκατοντάδες Κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές τερμάτισαν την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν εδώ και 68 ημέρες μετά από έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
 
Οι κρατούμενοι είχαν καταφύγει σε απεργία πείνας ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης για τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν και ευρύτερη χρήση της κουρδικής γλώσσας στη δημόσια ζωή.
 
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν ζήτησε από τους κρατούμενους να τερματίσουν την απεργία πείνας με ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο μέσω του αδελφού του, Μεχμέτ.
 
«Ο στόχος επιτεύχθηκε. Χωρίς δισταγμό, πρέπει να σταματήσουν την απεργία πείνας» υπογράμμισε ο Οτζαλάν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που μετέφερε στον Τύπο, ο αδερφός του. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι πολλοί εκ των απεργών πείνας κινδυνεύουν να πεθάνουν.
 
Πάντως δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη εκ μέρους των τουρκικών αρχών ότι πρόκειται να αλλάξουν οι συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί.
 
Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει την προσεχή εβδομάδα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους Κούρδους να μιλούν στη γλώσσα τους ενώπιον των δικαστηρίων, ωστόσο οι απεργοί έκριναν την κίνηση ανεπαρκή.
 
Πολλά προβεβλημένα μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πραγματοποιούσαν επίσης απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους, ωστόσο στελέχη του κόμματος αναφέρουν πως έχουν λάβει υπόψη την έκκληση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.