Τις δημάρχους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, συνέλαβε την Τρίτη η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. 

Ads

Η Γκουλτάν Κισανάκ, πρώην μέλος του κοινοβουλίου πριν την εκλογή της ως δήμαρχος της πόλης και η Φιράτ Ανλί τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος εισαγγελικής έρευνας για σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στα γραφεία και τα σπίτια των δυο δημάρχων πραγματοποιήθηκαν έρευνες. 

Τον Σεπτέμβριο η Τουρκία όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, οι κάτοικοι των οποίων στην οποία πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία.

Ads

Η 55χρονη Κισανάκ, γνωστό κουρδικό πολιτικό στέλεχος, εκλέχθηκε το 2014 ως πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης. Την Τρίτη, κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα που ερευνά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Δεν είναι σαφές αν η κατάθεσή της σχετίζεται με τη σύλληψή της που έγινε στο αεροδρόμιο αμέσως μόλις επέστρεψε στο Ντιγιάρμπακιρ.