«Έχω λάβει πληροφορίες από σίγουρες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι δημοσιογράφοι, οι συγγραφείς και οι ακαδημαϊκοί, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τουρκία στην εποχή του κυβερνώντος ΑΚΡ, θα δολοφονηθούν από πληρωμένους δολοφόνους», δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, ο αρμένιος βουλευτής της Κωνσταντινούπολης, Γκαρο Παϋλάν. Ο βουλευτής του κουρδικού και αριστερού κόμματος HDP προσέθεσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς τον αρχηγό και τον υποκινητή αυτών των δολοφόνων, όμως ξέρει ότι τρεις ένοπλοι άντρες έχουν ήδη ξεκινήσει για την Ευρώπη ώστε να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις. 

Ads

Tην επομένη, ένας εκπρόσωπος των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών επιβεβαίωσε τη δήλωση του βουλευτή Παϋλάν: «Πράγματι είμαστε ενήμεροι», δήλωσε. Δυο μέρες αργότερα, ήρθε μια ακόμη επιβεβαίωση, περιέργως αυτή τη φορά από έναν πληρωμένο δημοσιογράφο, ονόματι Τσεμ Κουτσουκ, που συμπεριφέρεται σαν επίσημος εκπρόσωπος της εξουσίας.

Αναφέροντας τέσσερα ονόματα, όλα εξόριστων δημοσιογράφων προσκείμενων στον Γκιουλέν, ο Κουτσουκ είπε: «Πρέπει να αφανίσουμε αυτούς τους άντρες. Αν σκοτώσουμε τέσσερις-πέντε από αυτούς, θα δούμε τι θα συμβεί. Πρέπει να πυροβολήσουμε στο κεφάλι αυτούς τους τέσσερις-πέντε προδότες. Τι περιμένουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας; Γνωρίζουν τις διευθύνσεις τους – και αν όχι, μπορούμε κάλλιστα να τους τις δώσουμε. Πρέπει να τους αφανίσουμε!»

Ο υποτιθέμενος δημοσιογράφος, που έχει κατηγορηθεί ότι συμπεριφέρεται σαν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έκανε αυτή την δήλωση σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, το TGRT – φυσικά προσκείμενο στον Ερντογάν, και στην εκπομπή «Κριτική στα ΜΜΕ», μαζί με έναν άλλο δημοσιογράφο, τον Φουατ Ουγκουρ, επίσης υποστηρικτή του Ερντογάν.

Ads

Κανείς εισαγγελέας και κανείς αστυνομικός δεν αντέδρασε σε αυτές τις δημόσιες κλήσεις για δολοφονία. «Εάν δεν ζητήσουμε εξηγήσεις από τον Κουτσουκ, μπορεί να γίνουν εγκληματα», παρατήρησε ο βουλευτής Παϋλάν. «Ο Κουτσουκ δεν είναι ο μόνος ένοχος. Οι εισαγγελείς που τηρούν σιγή ιχθύος και ο υπουργός Δικαιοσύνης που κοιτάζει αλλού, είναι εξίσου ένοχοι», σχολίασε ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Γκουκ.

Μια δεύτερη επιβεβαίωση αυτών των σχεδίων για επιθέσεις σε εξόριστους αντιπολιτευόμενους ήρθε από έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος: Ο Αϋντίν Ουνάλ, πρώην λογογράφος του Ερντογάν, και πλέον βουλευτής της Άγκυρας και αρθρογράφος της κυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, έγραψε δυο άρθρα για αυτό το θέμα: «Οι οπαδοί του Γκιουλέν, ακόμη και αν βρίσκονται στο εξωτερικό, δεν είναι ασφαλείς. Προσεχώς θα υπάρξουν εκτελέσεις στο περιβάλλον της Αδελφότητος», προέβλεψε.

Και πάλι κανείς εισαγγελέας ή αστυνομικός δεν παρενέβη ώστε να διερευνήσει αυτές τις εξαγγελίες. «Στην σύγχρονη Τουρκία του Ερντογάν πλέον τίποτα δεν είναι αδύνατο», δήλωσε ένας ακαδημαϊκός της Άγκυρας που απολύθηκε με ένα διάταγμα. «Η εξουσία αδυνατεί να αμυνθεί απέναντι στην αντιπολίτευση, επομένως της έχει μείνει μόνο μια επιλογή: Να αφανίσει τους αντιπάλους». «Το λέμε εδώ και αρκετό καιρό, ότι η Τουρκία του Ερντογάν γίνεται ένα Κράτος-Φονιάς. Ορίστε η τελευταία απόδειξη!», αναφώνησε ένας κούρδος εξόριστος δημοσιογράφος.

* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]