Δύο πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας κατηγορήθηκαν σήμερα από δικαστήριο της Τουρκίας για κατασκοπεία σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έκδοσή τους από τη Ρουμανία, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση.

Ads

Ο Σεντάτ Ζαβάρ, πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, και ο Ιλκέρ Ουστά συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χθες βράδυ μετά την άφιξή τους από το Βουκουρέστι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τους απήγγειλε κατηγορίες για «σύσταση και συμμορία», «παραβίασης της ιδιωτικής ζωής» και «παράνομη κατοχή προσωπικών δεδομένων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν, θα αρχίσουν να δικάζονται την 4η Μαΐου και αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 36 ετών εάν κριθούν ένοχοι.

Ads

Οι συλλήψεις τους εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας την οποία διεξάγουν οι αρχές εναντίον του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχε δημιουργήσει ένα “παράλληλο κράτος” κι ότι επιδίωκε να τον ανατρέψει.

Οι αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες επιχειρήσεις εναντίον αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή κατασκοπείας σε βάρος του Ερντογάν. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επίσης άνδρες της αστυνομίας, δικαστικοί και άλλοι που θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζητεί ακόμη την έκδοση του τελευταίου από τις αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «κατάσκοπους» τους δύο αστυνομικούς προσθέτοντας: «Γιατί το σκάσατε εάν είστε αθώοι;».