Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, δήλωσε απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση πως «είναι απογοητευτικό φίλοι της Τουρκίας να ζητούν αποδείξεις για την ενοχή του Φετουλάχ Γκιουλέν».

Ads

«Είναι γνωστό ότι το άτομο αυτό ενορχήστρωσε απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης», είπε. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999 και εδώ και τρία χρόνια από πρώην σύμμαχος έχει εξελιχθεί στο νούμερο ένα εχθρό για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε από το τουρκικό καθεστώς, από την αρχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ως ο άνθρωπος που υποκίνησε του στρατιωτικούς.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως «οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μπορεί να πληγούν σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά αρνηθεί να εκδώσει τον Γκιουλέν». Το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που υποστήριξαν πως η μη έκδοση του Γκιουλέν θα αποτελεί απόδειξη πως η Ουάσινγκτον εμπλέκεται στο πραξικόπημα.

Αυτοί οι ισχυρισμοί προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ, που προειδοποίησαν ότι τέτοιες δηλώσεις «ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».  «Οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. 

Ads

Τη Δευτέρα ο Τζον Κερί έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την προσκόμιση αδιάσειστων στοιχείων. «Οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένη νομική διαδικασία σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις, όχι υποψίες», δήλωσε.

«Ο Γκιουλέν ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, υπογραμμίζοντας πως εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

Ο Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, με τη συνοδεία των όποιων αποδεικτικών στοιχείων διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που καταγγέλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξάλλου, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.