Η τουρκική βουλή εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να διεξάγει επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον το σχέδιο, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο, επιτρέπει σε ξένες συμμαχικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη και τις βάσεις της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Ads

Σημειώνεται πως το σχέδιο δεν περιορίζεται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά αναφέρεται σε κάθε «τρομοκρατική απειλή». Συνολικά 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του σχεδίου και 98 κατά. Η Τουρκία αναζητά ένα κεντρικότερο ρόλο στις εξελίξεις στη μέση Ανατολή και στις επιχειρήσεις της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εξάλλου οι πιέσεις για ανάληψη δράσης είναι μεγάλες μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας μετά και τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, που εκτείνονται σε μια απόσταση 900 χλμ. Ο  φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της οργάνωσής του και του τουρκικού κράτους θα τερματιστούν, αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν σφαγή στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία.

«Οι τόνοι από βόμβες που πέφτουν από τον αέρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο. Η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που αναζητούν προσωρινές λύσεις και οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει σε άλλους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Αυτή θα είναι διαρκώς η προτεραιότητά μας».

Ads