Την προηγούμενη Τρίτη, τρεις αξιωματούχοι της κυβέρνησης προέβησαν ταυτόχρονα σε δηλώσεις κατά ενός δημοσιογράφου, για ένα άρθρο με τίτλο «Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την κακή μοίρα». Τον κατηγόρησαν ότι καλεί σε ανατροπή της κυβέρνησης με πραξικόπημα!

Ads

Ο Ragip Zarakolu (72 ετών), διευθυντής του εκδοτικού οργανισμού Belge, ακτιβιστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είχε απλά αναλύσει την πολιτική διαδρομή των τριών τελευταίων Πρωθυπουργών της Τουρκίας, Μεντερές, Οζάλ και Ντεμιρέλ! Στο άρθρο του, καταδίκασε τις ζημιογόνες ενέργειες των αντιδημοκρατικών ηγετών και υπενθύμισε ότι όλοι είχαν χάσει την εξουσία στο τέλος της σταδιοδρομίας τους.

Ο σημερινός Πρόεδρος Ερντογάν είχε, κατά το παρελθόν, πολλές φορές δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ακολουθούσε το μονοπάτι των Μεντερές και Οζάλ. Το κόμμα του είχε κάνει ακόμη και πανό με τη φωτογραφία των τριών Προέδρων, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως «Οι Τρεις Ήρωες της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο Οζάλ πέθανε με φυσικό τρόπο ως εν ενεργεία Πρόεδρος, ο Ντεμιρέλ μπόρεσε να ολοκληρώσει τη θητεία του, αλλά ο Μεντερές εκτελέστηκε μετά το στρατιωτικό Πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960.

Οι ηγέτες της κυβέρνησης, με την άμεση στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χιλιάδων μισθωτών υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν -δίχως, ωστόσο, να έχουν διαβάσει καλά το κατηγορηθέν άρθρο ή δίχως να καταλάβουν την ουσία του- ότι ο Zarakolu επιθυμεί ένα νέο πραξικόπημα ή ακόμη και τον απαγχονισμό του Ερντογάν.

Ads

Ο Zarakolu, σκληρός πολέμιος των πραξικοπημάτων, συνελήφθη επανειλημμένα και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών καθεστώτων στην Τουρκία. Πολιτικός εξόριστος, σήμερα, στη Σουηδία, είναι, επίσης, θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Κούρδων και υποστηρικτής της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.

Πολλές φορές κατηγορήθηκε για τη έκδοση βιβλίων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο άρθρο του, δεν έκανε καμία αναφορά στο πραξικόπημα ή στον απαγχονισμό του Μεντερές.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος και ο επικεφαλής Επικοινωνίας του κατέθεσαν χωριστά δύο μηνύσεις στην Εισαγγελία για «νόμιμη» τιμωρία του συγγραφέα και των δύο μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτό το άρθρο: του διαδικτυακού ιστότοπου («Περισσότερη Αλήθεια», «La Vérité Plus», αντιπολιτευτικού, αριστερού, με έδρα τη Γερμανία) και της καθημερινής εφημερίδας «Evrensel» (αριστερής, με έδρα την Κωνσταντινούπολη).

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, το γεγονός ότι ο τίτλος του άρθρου («Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την κακή μοίρα») και η φωτογραφία του Ερντογάν και του Μεντερές «υπονοούν, ακόμη και προκαλούν, ένα πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμα εκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι κανένα απόσπασμα του άρθρου δεν παρατίθεται στην αναφορά των δικηγόρων του Παλατιού.

Ο κ. Zarakolu και τα δύο ΜΜΕ αντέδρασαν σε αυτήν την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Η Ένωση Δημοσιογράφων (DİSK-Basin-İs), από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση πραξικοπήματος κατά των δημοσιογράφων, επικαλούμενη τα «φυλακισμένα μέλη της και αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται καθημερινά στον Εισαγγελέα, όχι για ενημέρωση, αλλά για να κάνουν δηλώσεις σχετικά με τα καταδικασμένα  έντυπά τους».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι εκπρόσωποί του μιλούσαν, εδώ και δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες, για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος, χωρίς να δίνουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Μεσούσης της διπλωματικής και στρατιωτικής κρίσης (Συρία, Λιβύη), το Παλάτι δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια στην πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας (πτώση ρεκόρ). Η Άγκυρα απέδειξε, επίσης, την ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση του κορωναϊού (COVID-19), καθώς η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων λόγω της πανδημίας. Τέλος, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι καταστροφικές για τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, για να βγει από το αδιέξοδο, εξακολουθεί να επιθυμεί να παίξει το θύμα. «Οι ξένοι(;), τα λόμπυ του δολαρίου, οι τρομοκράτες, οι προδότες της πατρίδας… κλπ… επιθυμούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας και να καλύψουν τις παγκοσμίου βεληνεκούς επιτυχίες του καθεστώτος και του έθνους μας», λένε.

Για αυτόν το λόγο, οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή και οποιαδήποτε κριτική στο καθεστώς του Παλατιού και τις πολιτικές του Ερντογάν θεωρούνται έκκληση για πραξικόπημα.

Καθώς ο αριθμός των αντιπάλων αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των δύο πολιτικών κομμάτων που πρόσφατα δημιουργήθηκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών του Ερντογάν, το Παλάτι είναι στριμωγμένο. Για αυτόν το λόγο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό.