Η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται τον εγκλεισμό, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Οι προβλέψεις είναι τρομακτικές.

Ads

Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μπροστά στις κάμερες το βράδυ της Τετάρτης, κατά την ενημέρωση που κάνει καθημερινά, όταν ανέφερε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των θανάτων. Άρχισε να κλαίει, όταν έπρεπε να ανακοινώσει από τον κατάλογο των νεκρών το όνομα ενός καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης, του οποίου ήταν φοιτητής.

Τρεις άλλοι καθηγητές ιατρικής βρήκαν θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού COVID-19 μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης. Το Ιατρικό Επιμελητήριο της Τουρκίας εκτιμά ότι υπάρχουν 20 επιπλέον εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας νεκροί.

Καθώς το μικρόφωνο ήταν ανοικτό, ο Υπουργός είπε, σε αυταρχικό τόνο «Απομακρυνθείτε από μένα», σε έναν βοηθό του που φορούσε μάσκα και του ψιθύριζε στο αυτί μία σημείωση της τελευταίας στιγμής.

Ads

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεκάδες εργαζόμενοι που είναι ακόμη υποχρεωμένοι να εργάζονται, επιστρέφουν στα σπίτια τους με λεωφορεία ή υπερπλήρη μετρό.

Η κυβέρνηση αρκείται να συμβουλεύει τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους και σχεδόν το σύνολο των εργοστασίων, βιομηχανικών χώρων, συνεχίζει τις δραστηριότητές του με εργαζομένους που δεν έχουν τη δυνατότητα προστασίας από τη μόλυνση του ιού.

Ο Ερντογάν, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο, δεν θέλει να διατάξει την απαγόρευση κυκλοφορίας, τον πλήρη εγκλεισμό, τουλάχιστον στις μεγαλουπούλεις της χώρας. Επειδή πιστεύει ότι οι οικονομικές, βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας, και όχι η υγεία των πολιτών. Η υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων βιομηχάνων είναι, για αυτόν, σημαντικότερη από την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, εάν η κυβέρνηση διατάξει τον εγκλεισμό, η διοίκηση δεν διαθέτει, ούτε τα μέσα, ούτε την ικανότητα να εξυπηρετήσει 80 εκατομμύρια – κλεισμένες στα σπίτια τους – ψυχές. Τα δίκτυα διανομής και το απόθεμα των διατροφικών προϊόντων είναι ανεπαρκή, κυρίως στην επαρχία.

Σύμφωνα με τις – ανεπιβεβαίωτες από τους αξιωματούχους – πληροφορίες, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου και ο ίδιος ο Υπουργός συνηγορούν υπέρ του εγκλεισμού, αλλά ο Πρόεδρος Ερντογάν, που ζητά «υπομονή και προσευχές», δεν συμφωνεί.

Η αστυνομία συνεχίζει να παρακολουθεί τους πολίτες που ασκούν κριτική στην πολιτική του Παλατιού, ακόμη και τους γιατρούς που καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε ιατρικές υποδομές.

Άλλωστε, το – πάντα ανοικτό – τουρκικό Κοινοβούλιο εργάζεται ακόμη πάνω σε ένα νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων, των οποίων το σύνολο κατοικεί σε πολύ ευάλωτες ως προς την επιδημία συνθήκες φυλακών. Σύμφωνα με τα πρώτα σημάδια, μεταξύ 40.000 και 90.000 φυλακισμένοι (ο συνολικός πληθυσμός είναι κατά τι λιγότερος από 300.000 ψυχές) μπορούν υπό όρους να απελευθερωθούν, εξαιρουμένων των πολιτικών κρατούμενων, δηλαδή των δημοσιογράφων, των πανεπιστημιακών, των συνδικαλιστών, των διανοούμενων ή των απλών πολιτών, οι οποίοι είχαν, μόνο, επικρίνει την εξουσία. Έτσι, οι μικροί και μεγάλοι κλέφτες, οι βιαστές, ακόμη και οι δολοφόνοι θα μπορούν να εγκαταλείψουν τις φυλακές. Πολλές εκστρατείες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διεκδίκηση «της ισότητας στην εκτέλεση», της απελευθέρωσης, δηλαδή, όλων των φυλακισμένων, εκτός των δολοφόνων και αυτών που διέπραξαν εγκλήματα κατά των γυναικών και των παιδιών.

Τα κυβερνητικά Μ.Μ.Ε. δεν τολμούν ούτε να δημοσιεύσουν μερικά δελτία Τύπου της κυβέρνησης, των οποίων το περιεχόμενο αποκαλύπτει τις αδυναμίες της εξουσίας. Αυτά τα μέσα συνεχίζουν να ελαχιστοποιούν τη σοβαρότητα της πανδημίας και πλέκουν το εγκώμιο της κυβέρνησης, η οποία «διαχειρίζεται πολύ καλά την πανδημία», δίχως, φυσικά, να δώσουν κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Το Παλάτι του Ερντογάν, από την πλευρά του, διαφημίζει ότι έστειλε ιατρική βοήθεια στην Ισπανία. Είναι η σφραγίδα της «Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας» που εμφανίζεται στα κιβώτια βοήθειας, ενώ, πριν, σε αυτό το είδος των κιβωτίων που αποστελλόταν στο εξωτερικό, υπήρχε η αναφορά «Προσφορά από το τουρκικό Κράτος και το Έθνος».

Ο Ερντογάν κρίνεται, επίσης, για την έναρξη της διαφημιστικής εκστρατείας βοήθειας για τους περισσότερο φτωχούς. «Ανακοίνωση του τέλους του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο, ούτως ή άλλως, κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα», αναλύει ένας καθηγητής δικαίου. «Όλες οι ξένες κυβερνήσεις δίνουν χρήματα σε όσους πολίτες τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή βρίσκονται στην ανεργία εξαιτίας της πανδημίας, ενώ η δική μας αρκέστηκε να υποδείξει τον αριθμό IBAN (αριθμό  του τραπεζικού λογαριασμού), για να ζητήσει χρήματα», παρατηρεί ένας χρήστης του διαδικτύου. Επιπλέον, ο Ερντογάν δέσμευσε, στις δημόσιες τράπεζες, τις καταθέσεις των λογαριασμών των αντιπολιτευόμενων δήμων, οι οποίοι, επίσης, πραγματοποιούν εκστρατείες, για να βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες. «Το να κάνεις μία άλλη εκστρατεία, ενώ υπάρχει ήδη η δική μας, σημαίνει δημιουργείς ένα άλλο Κράτος», είπε ο σπουδαίος πολιτικός επιστήμονας. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αρνείται να συμμετάσχει στην εκστρατεία του Προέδρου και μόνο οι δημόσιοι φορείς, οι δήμοι που πρόσκεινται στην εξουσία και οι επιχειρηματίες υπέρ του Ερντογάν υποστηρίζουν αυτήν την εκστρατεία οικονομικής βοήθειας.

Τέλος, ο Καθηγητής Sencer İmer, οικονομολόγος, σχεδίασε έναν πίνακα του εγγύς μέλλοντος, βασιζόμενος στις στατιστικές του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, εάν η μόλυνση συνεχιστεί με την τρέχουσα ταχύτητα, στις 3 Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αγγίξει τις 25.000 και, στις 5 Μαΐου, 8 εκατομμύρια πολίτες θα πάνε στα νοσοκομεία. 

Εγγυημένη καταστροφή!