Στόχος επιθέσεων έγιναν χθες τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε όλη την Τουρκία. Προηγήθηκε η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο που μετέφερε Τούρκους στρατιώτες στην Καισάρεια με 14 νεκρούς και 56 τραυματίες. Ο Ερντογάν «έδειξε» τους Κούρδους μαχητές για την επίθεση και η τεταμένη κατάσταση οξύνθηκε κι άλλο. 

Ads

Αργά χθες δεκάδες εθνικιστές διαδηλωτές εφόρμησαν στα τοπικά γραφεία του HDP στην Καισάρεια, με κάποιους να ανεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου ανεμίζοντας σημαίες του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων. Τα γραφεία βανδαλίστηκαν και οι εισβολείς έβαλαν φωτιά σε έγγραφα και αντικείμενα.

Μια ομάδα 30 – 40 ανθρώπων έσπασαν την πόρτα, τα τζάμια και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Άλλες επιθέσεις σημειώθηκαν σε εγκαταστάσεις του HDP στην Άγκυρα, την Σμύρνη, το Τσανάκαλε, το Χατάι και το Ερζινκάν.

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους Κούρδους αντάρτες για την επίθεση στην Καισάρεια. «Ο τρόπος και οι στόχοι αυτών των επιθέσεων δείχνουν ότι σκοπός της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι να υποσκελίσει την Τουρκία, να μειώσει την δύναμη της και να μετατοπίσει την ενέργεια και τις δυνάμεις της χώρας σε άλλη κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Για την επίθεση δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης αλλά οι αρχές της Τουρκίας την συνδέουν με την διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο Σάββατο, την ανάληψη της οποίας ανέλαβαν τα «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (TAK) που είναι παρακλάδι του ΡΚΚ. Για την επίθεση στην Καισάρεια έχουν συλληφθεί 15 άτομα. 

«Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδεικνύουν το PKK», τόνισε αναφορικά με την επίθεση στην Καισάρεια ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, λέγοντας παράλληλα ότι η Καισάρεια επιλέχθηκε σκόπιμα ως στόχος επειδή η πόλη είναι γνωστή για τα ισχυρά εθνικιστικά της αισθήματα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP από την πλευρά του καταδίκασε τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος σε πολιτικές και ρητορικές που δημιουργούν πόλωση, εχθρότητα και βία.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 118 μέλη του HDP έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές έπειτα από την διπλή βομβιστική επίθεση της 11ης Δεκεμβρίου, έξω από το ποδοσφαιρικό στάδιο της Μπεσίκτας. Επίσης πολλοί Κούρδοι πολιτικοί ανάμεσά τους και ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς βρίσκονται εδώ και μήνες στη φυλακή κατηγορούμενοι για σχέσεις με το PKK.