Το νομοσχέδιο Ερντογάν που προβλέπει την ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου στους διορισμούς των δικαστών εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες και έντονη αντιπαράθεση, που σε κάποιο σημείο εξελίχθηκε σε χειροδικίες μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Ads

 
Ένας από τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Αλί Ιχσάν Κοκτούρκ, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σπασμένη μύτη. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τον τερματισμό των ερευνών για σκάνδαλα που εμπλέκονται στελέχη της.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στη δημοσιότητα πλήθος στοιχείων για κυβερνητικά σκάνδαλα, ενώ εισαγγελείς και αστυνομία έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις στελεχών.
 

Οι διώξεις σε βάρος της πολιτικής ελίτ και συγγενικών προσώπων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ιμάμη του διεθνούς ισλαμικού κινήματος Χιζμέτ, οπαδοί του οποίου στελεχώνουν σε μεγάλο βαθμό τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ως απάντηση προχώρησε στην απομάκρυνση μεγάλου αριθμού αστυνομικών και στην αντικατάσταση πολλών εισαγγελέων. Όσοι συνεχίζουν τις έρευνες καταγγέλλουν πιέσεις από κυβερνητικούς, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί «κέντρα που επιδιώκουν την ανατροπή του». 

Εν τω μεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν στην Νοτιοανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Κούρδων με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 

Ads