Χιλιάδες γυναίκες στην Τουρκία κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας από έναν οδηγό λεωφορείου, ο οποίος την σκότωσε όταν αυτή αντιστάθηκε στο βιασμό της.

Ads

Η σορός της 20χρονης Οτζεκάν Ασλάν ανακαλύφθηκε απανθρακωμένη στην κοίτη ενός ποταμού στην επαρχία Μερσίν. Για την άγρια δολοφονία, εκτός από τον οδηγό του λεωφορείου, συνελήφθησαν ακόμη ο πατέρας του και ένας φίλος του.

Η Οτζεκάν Ασλάν, φοιτήτρια ψυχολογίας, απήχθη την Τετάρτη ενώ επέστρεφε στο σπίτι της. Ο οδηγός τους λεωφορείου φέρεται να επιχείρησε να τη βιάσει. Αυτή τον απώθησε προσωρινά με σπρέι πιπεριού και ο δράστης τη σκότωσε μαχαιρώνοντάς πολλές φορές. Επίσης τη χτύπησε στο κεφάλι με ένα σιδερένιο σωλήνα.

Η άγρια δολοφονία έχει προκαλέσει την κατακραυγή στην Τουρκική κοινωνία. Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσε σε πολλές πόλεις της χώρας, στην Άγκυρα, την Κωνταντινούπολη, την Μερσίν – πόλη στην οποία έμενε η Οτζεκάν Ασλάν – και αλλού. Γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους κρατώντας φωτογραφίες της 20χρονης και πανό που έγραφαν: “Φτάνει πια, να σταματήσει η δολοφονία των γυναικών” και “Οτζεκάν Ασλάν, είναι η δική μας εξέγερση”.

Ads

Ακαδημαϊκοί εκφράζουν την άποψη πως πρόκειται για μια δολοφονία που έχει υπόβαθρο στην αυστηρή ισλαμική κουλτούρα που προωθεί η κυβέρνηση. “Οι άνδρες υποστηρίζουν πως οι γυναίκες θα πρέπει να συντηρητικές. Αν δεν είναι αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά”, αναφέρουν, σύμφωνα με το BBC. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών επισημαίνουν πως η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, από τότε που το κυβερνών κόμμα “AKP” ανήλθε στην εξουσία (2002).

Μόνο το 2014 περίπου 300 γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες και πάνω από 100 έπεσαν θύματα βιασμού. Ακτιβιστές ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών.