Η Τζανάν Καφταντσίογλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και 11 μηνών, 13 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, για αναρτήσεις που είχε κάνει στο Twitter.

Ads

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η Καφταντσίογλου, επικεφαλής του κόμματος στον τομέα της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε, τον Σεπτέμβριο του 2019, σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 10 ετών με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «προσβολής του αρχηγού του κράτους».

Εννέα μήνες αργότερα, το Εφετείο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση. Η Καφταντσίογλου καταδικάστηκε με βάση αναρτήσεις που είχε κάνει στο Twitter στο διάστημα 2012-17, κυρίως για τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν ευρείες εκκαθαρίσεις σε όλη τη χώρα.

Ads

Η 50χρονη πολιτικός ήταν ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της από το ακυρωτικό δικαστήριο. Δεν διευκρινίστηκε αν θα οδηγηθεί σήμερα στη φυλακή, όμως αναμένεται να απευθύνει ομιλία από τα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τους 135 βουλευτές του κόμματος να συγκεντρωθούν εκεί.

Από την πρώτη στιγμή, η ίδια καταγγέλλει διαρκώς ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη» που στοχεύει στην τιμωρία της επειδή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Η Καφταντσίογλου θεωρείται ως «ο αρχιτέκτονας» της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψηφίου του CHP που νίκησε δύο φορές τον εκλεκτό του Ερντογάν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την «πολιτική απόφαση» του Ανώτατου Δικαστηρίου και δήλωσε ότι στέκει «στο πλευρό της προέδρου μας».

«Ο Ερντογάν εντείνει την καταστολή όσο χάνει έδαφος λόγω της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στη χώρα» ανέφερε στο Twitter η Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, η γενική διευθύντρια του ινστιτούτου προβληματισμού IstanPol. Μάλιστα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου «προσπαθεί να εκδικηθεί την Καφταντσίογλου επειδή έχασε την Κωνσταντινούπολη», συμπλήρωσε.