Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην μία δημοσιογράφο της Wall Street Journal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών κι ενός μήνα σε δίκη, για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK.

Ads

Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος της WSJ με τουρκική και φινλανδική υπηκοότητα, καταδικάστηκε για ένα κείμενό της που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για «μια ανυπόστατη ποινική κατηγορία και μια εντελώς απαράδεκτη καταδίκη για ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ της WSJ» τόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ.

Η Αλμπαϊράκ, η οποία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ads

Η καταδίκη της δημοσιογράφου καταγράφεται ενώ οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. 

Διαβάστε: Μήπως η ένταση με τις ΗΠΑ εξυπηρετεί τον Ερντογάν;

Η τελευταία αμοιβαία επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών επί των πολιτών των δύο χωρών αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα. 

Η απόφαση να απαγορευτούν οι βίζες εκατέρωθεν ήρθε μετά την σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, Τούρκου υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της κατασκοπείας. 

Λίγο αργότερα η εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη και δεύτερου Τούρκου υπάλληλου της αμερικανικής πρεσβείας.

Η ένταση της σχέσης Τουρκίας – ΗΠΑ προσωποποιείται ιδιαίτερα στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα ζητά την έκδοση του αυτοεξόριστου Τούρκου ιμάμη που ζει στην Πενσιλβάνια και στον οποίο προσάπτει την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.