Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να μην θεωρούν ως «τρομοκρατική οργάνωση» το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Ads

Η Τουρκία κάλεσε την Αμερικανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί. Την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προκαλέσει και η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία. Πώς μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημείωσε πως «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS», ενώ ξακαθάρισε πως «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ads

Η Τουρκία ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Δύση να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, καθώς η Κούρδοι έχουν πλέον την πλήρη στήριξη της Δύσης στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ, όπου πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Εξάλλου, ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν, της ημιαυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στο Ιράκ, έχει ανακοινώσει πως το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα εντός της αυτόνομης ιρακινής επαρχίας για να εκφράσει ο λαός της γνώμη του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.