Ένα αγόρι, το πολύ πέντε ή έξι ετών, περπατά με την μητέρα του σε ένα εμπορικό κέντρο. Βλέπει σε μια βιτρίνα ένα μοντέλο που φορά ένα μαγιό. Το παιδί κλείνει τα μάτια του με τα δυο του χέρια και εκλιπαρεί την μητέρα του να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτό το μέρος. Η μητέρα του δεν καταλαβαίνει.

Ads
  • Τι συμβαίνει; Γιατί θέλεις να φύγεις;
  • Μαμά, δεν βλέπεις τις γυμνές γυναίκες εκεί;
  • Ε και;
  • Όχι! Όχι! Πρέπει να φύγουμε αμέσως από εδώ διαφορετικά θα αμαρτήσω!

Ένας ιμάμης προσεύχεται έξω από την είσοδο ενός διώροφου σπιτιού δίπλα στο μετρητή του ηλεκτρικού. Ένας γείτονας ρωτά τον ιδιοκτήτη του σπιτιού τι συμβαίνει.

  • Τι κάνετε εκεί;
  • Καλημέρα γείτονα!
  • Καλημέρα…
  • Οι λογαριασμοί είναι του ρεύματος είναι πολύ ακριβοί πια. Για αυτό ζήτησα από τον ιμάμη μας να προσευχηθεί για να μειωθούν!

Αυτές οι δυο σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν και ανέβηκαν στα social media. Τα σχόλια ήταν σε πολλές περιπτώσεις πιο γελοία και από τα ίδια τα περιστατικά.

Η τουρκική κοινωνία, που διοικείται εδώ και 16 χρόνια από τους συντηρητικούς ισλαμιστές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βυθίζεται όλο και περισσότερο σε έναν θρησκευτικό σκοταδισμό. Όταν η δημοκρατική λογική εγκαταλείπει το κράτος και την κοινωνία, οι προκαταλήψεις, τα δόγματα και τα ταμπού, δηλαδή με μια λέξη η ηλιθιότητα, κυριαρχούν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Ads

Τα δυο προαναφερθέντα περιστατικά είναι ίσως τα πιο αθώα παραδείγματα, καθώς ο ισλαμικός σκοταδισμός στοχεύει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Μπουλέντ Αρίντς, είχε δηλώσει ότι «οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν σε δημόσιους χώρους» (28/07/2014). Ένας ισλαμιστής δικηγόρος, ο κ. Ομέρ Τουγκρούλ Ινανσέρ, που πρόσκειται στην εξουσία, έγινε σταρ της τηλεόρασης όταν είχε πει σε ένα δημόσιο κανάλι ότι «απαγορεύεται στις έγκυες γυναίκες να βγαίνουν έξω». (25/07/2013)

Η αρμόδια υπουργός για θέματα οικογένειας (22/03/2016), η κα Σεμά Ραμαζάνογλου, είχε δημοσίως υποστηρίξει τους διευθυντές ενός ισλαμικού Ιδρύματος που κατηγορούνταν για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων. «Μια φορά ίσον καμία φορά», είχε πει. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χαρράν (στα νοτιοανατολικά της χώρας), ο κ. Ραμαζάν Τσαλτίν, στις 30 Νοεμβρίου είχε δηλώσει ότι «η αντίθεση στον Πρόεδρο Ερντογάν απαγορεύεται από την ισλαμική θρησκεία». Παραιτήθηκε μετά από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις.

Είδαμε στις οθόνες της τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων καναλιών, δήθεν ιμάμηδες, δήθεν ακαδημαϊκούς ή τάχα ειδικούς να μιλούν στο όνομα του Ισλάμ – αν όχι του Κορανιού – περί περιορισμών προηγουμένως άγνωστων για τις γυναίκες και τα παιδιά. «Η γη είναι επίπεδη, όχι στρογγυλή», είναι το πιο συνηθισμένο θέμα. «Η εμμηνόρροια είναι μια ασθένεια που πρέπει να θεραπευτεί», διαβεβαίωσε ο καθηγητής Θεολογίας κ. Ιμπραήμ Έρογλου (22 Νοεμβρίου 2018). Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν επίσης τους βιασμούς μικρών κοριτσιών, που παρουσιάζονται σαν νύφες. «Μπορείτε να παντρευτείτε κορίτσια που έχουν εμμηνόρροια», που πάει να πει κορίτσια 12 ή 13 ετών, την ώρα που το τουρκικό αστικό δίκαιο δεν προβλέπει παρά γάμους ενηλίκων, δηλαδή ανθρώπων άνω των 18 ετών.

Ο πρόεδρος του ισλαμικού ιδρύματος Φουρκάν, κ. Αλπαρσλάν Κουγτούλ, δήλωσε (25/01/2015) ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να φορούν τσαντόρ. «Ακόμη και αν είναι η μάνα σας, εάν φορά μια φούστα που δείχνει τα μέρη του ποδιού κάτω από το γόνατο, μπορεί να ερεθιστείτε σεξουαλικά». Ο κ. Κουγτούλ συνελήφθη αργότερα, εξαιτίας βέβαια μιας δήλωσης ενάντια στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Τέλος, ο πρώην οδηγός του Προέδρου Ερντογάν, που εξελέγη βουλευτής με το κυβερνόν κόμμα, ο κ. Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, εξέφρασε (04/07/2018) τις βαθύτατες γνώσεις του: «Εάν οι πρόγονοί μου, οι μεγάλοι μουσουλμάνοι επιστήμονες της Ανδαλουσίας δεν είχαν εφεύρει την Άλγεβρα, την αστρονομία και τις άλλες επιστήμες, σήμερα αυτός ο Τράμπ δεν θα μπορούσε να υπολογίσει πότε να αγοράσει τρόφιμα για το πρωϊνό του. Αλλά αυτοί οι δυτικοί σκότωσαν όλους τους μουσουλμάνους επιστήμονές μας από την Ανδαλουσία».

Οι εμπνευστές και οι υπεύθυνοι όλων αυτών των ανοησιών είναι ενάντια στην κοσμικότητα και στην ιδέα της Δημοκρατίας. Όλοι τους λατρεύουν τον Πρόεδρο Ερντογάν.  Τραγι-κωμικό, έτσι δεν είναι;

* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]