Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η δίκη των δημοσιογράφων της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet, με τους κατηγορούμενους να γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα στην αίθουσα από το πλήθος που είχε πάει να τους υποστηρίξει. Αν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν κάθειρξη μέχρι και 43 χρόνια. Πλήθος υποστηρικτών τους συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να τελειώσει η δίκη.

Ads

Για τους υπέρμαχους των ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτή η υπόθεση αποτελεί σύμβολο του πλήγματος στις ελευθερίας που παρατηρείται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, μετά το οποίο ακολούθησαν μαζικές διώξεις φιλοκούρδων βουλευτών, δημοσιογράφων επικριτικών προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Συνολικά 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και συνεργάτες νυν ή πρώην της Cumhuriyet, μιας εφημερίδας που ιδρύθηκε το 1924, κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με έως και 43 χρόνια κάθειρξη.

Η Cumhuriyet (Δημοκρατία), μια από τις πιο παλιές τουρκικές εφημερίδες, η οποία έχει αποκτήσει τη φήμη ότι κάνει πολλές αποκαλύψεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας.

Ads

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου το πρωί, αφήνοντας να πετάξουν στον αέρα πολύχρωμα μπαλόνια και καταγγέλλοντας και φωνάζοντας: «ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

«Αυτή η δίκη αποτελεί τεστ για την Τουρκία», εκτίμησε ο Αϊντίν Ενγκίν, ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν προφυλακιστεί. «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγογάν λέει ότι η δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη στην Τουρκία, θα το δούμε», πρόσθεσε.

«Η δίκη της Cumhuriyet είναι η δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF). «Δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους», κατήγγειλε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Cumhuriyet διεξάγει «μια επιχείρηση παραπλάνησης» με στόχο να καταστήσει την Τουρκία και τον Ερντογάν «στόχους», ενώ κάνει λόγο και για «ασύμμετρο πόλεμο».

«Είναι μια καφκική δίκη», επισημαίνει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία Ερόλ Οντέρογλου. «Η Cumhuriyet είναι ένα σύμβολο, κληρονόμος μιας κριτικής, ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να την καταστρέψει με κάθε τρόπο».