Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στη Σμύρνη της Τουρκίας, έξω από το κεντρικό δικαστήριο της πόλης.

Ads

Η επίθεση άρχισε με την πυροδότηση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, την οποία ακολούθησε εισβολή ενόπλων στα δικαστήρια της πόλης της δυτικής Τουρκίας.

Η στιγμή της έκρηξης:

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ένας δικαστικός υπάλληλος, ενώ τουλάχιστον 11 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν κι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία κατάφερε και σκότωσε δύο από τους δράστες και έχει εξαπολύσει ανθρωποκηνυγητό για τον εντοπισμό κι ενός τρίτου, ο οποίος κατάφερε και διέφυγε.

Ads

image

Οι ένοπλοι κρατούσαν τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, σε μία πρώτη εκτίμηση οι αρχές βλέπουν πίσω από τη νέα επίθεση το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Βίντεο από το σημείο:

Ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε ότι με βάση την ποσότητα του οπλισμού που ανακαλύφθηκε στο σημείο όπου διαπράχθηκε η επίθεση στη Σμύρνη, έξω από δικαστήριο της πόλης, προκύπτει πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ενέργεια.

image

«Βάσει της προετοιμασίας, των όπλων, των βομβών και των πυρομαχικών που κατασχέθηκαν, γίνεται αντιληπτό πως σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη ωμότητα», είπε ο Καϊνάκ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που αναμεταδόθηκαν απευθείας.

image

Ο Καϊνάκ επέμεινε ότι η σημερινή επίθεση, που σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Ερόλ Αϊγιλντίζ πιστεύεται ότι διέπραξαν κούρδοι αυτονομιστές, δεν θα ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο κύκλος της βίας

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος δεκάδων τρομοκρατικών επιθέσεων την τελευταία διετία.

image

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο δημοφιλές κέντρο νυχτερινής διασκέδασης Reina σκοτώνοντας 39 ανθρώπους. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

image