Συνελήφθη και κρατείται από την τουρκική αστυνομία ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ. 

Ads

Ο δημοσιογράφος κρατείται από την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, σήμερα η συντακτική ομάδα της εφημερίδας γνωστοποίησε την είδηση. 

Ο Γιουτζέλ γερμανοτουρκικής καταγωγής συνελήφθη επειδή έγραψε άρθρα με θέμα την επίθεση χάκερ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα email αυτά αποκαλύπτουν τις πολιτικές πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε πολλά ΜΜΕ και την στρατηγική χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα social media. 

Ads

«Ο Γιουτζέλ προσήλθε την Τρίτη στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης για να απαντήσει στα ερωτήματα των ερευνητών» γράφει η Die Welt. 

image

«Οι αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, χρήση (προσωπικών) δεδομένων και τρομοκρατική προπαγάνδα» τονίζει η εφημερίδα. 

Σύμφωνα με τη Die Welt, άλλοι 6 δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με αυτήν την υπόθεση έχουν συλληφθεί και τρεις εξ αυτών παραμένουν υπό κράτηση.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και κρατούνται έως τώρα χωρίς δίκη. Επίσης 170 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν.