Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά περισσότερες των 10 ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ads

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, η Εθνική Συμμαχία, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές κατά περισσότερες από 6 ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των συμμάχων του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφαλίζει ένα άνετο 10%.

Ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής στην Teneo, δηλώνει, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η Εθνική Συμμαχία χρειάζεται να παρουσιάσει ενωμένο μέτωπο και να προσφέρει στους ψηφοφόρους σχέδιο για να διατηρήσει το προβάδισμα μέχρι τις εκλογές.

«Η επίρριψη απλώς όλων των στραβών της Τουρκίας στον Ερντογάν δεν θα λύσει τα προβλήματα. Οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δείξει ότι ο Ερντογάν είναι δεινός στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει χάσει την λαϊκή του απήχηση και την ικανότητά του να αγγίζει τους ψηφοφόρους», δήλωσε στο Reuters.

Ads

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ορίσθηκε κοινός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, να εξασφαλίζει το 55,6% των ψήφων έναντι 44,4% του Ερντογάν.

Δείχνει επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης εξασφαλίσει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν το 44,9%. Το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP) είναι το δημοφιλέστερο με το 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίσει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP εξασφαλίσει το 11,3% και το AKP μαζί με το MHP εξασφαλίζουν το 37,5% των ψήφων.

Δημοσκόπηση της Piar Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο νικητής με το 57,1%, με τον Ερντογάν να περιορίζεται στο 42,9%. Το CHP εξασφαλίζει το 32,3%, το AKP το 30,8% και το HDP το 11,6%. Η Εθνική Συμμαχία εξασφαλίζει το 46,4%, ενώ AKP και MHP το 37,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου.

Δημοσκόπηση της ORC Research δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο 56,8% και τον Ερντογάν στο 43,2%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-6 Μαρτίου, πριν ο επικεφαλής του CHP ορισθεί κοινός προεδρικός υποψήφιος του μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Οι σεισμοί δεν φαίνεται ότι έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην δημοτικότητα του κυβερνώντος AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην κυβέρνηση και το 26,9% στους εργολάβους. Οι δημοτικές αρχές έρχονται τρίτες με 15,4%, ενώ το 12,9% απαντά «όλοι».