Tην επανακαταμέτρηση του 37% – αρχικά είχε ανακοινώσει 60% – των ψήφων αναμένεται να ζητήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ads

Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι θα θέσει θέμα, λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφοδελτίων που δεν είχαν επίσημη σφραγίδα. 

Νωρίτερα, το CHP κατήγγειλε την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να κάνει αποδεκτά τα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε, καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν. Τόνισε επίσης ότι «διαπράχθηκαν πολλές παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης» κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. 

Ads

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για νοθείες και συλλήψεις μπροστά στην κάλπη [ΒΙΝΤΕΟ]

Το HDP αλλά και αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν επίσης ότι τα αποτελέσματα που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ της Τουρκίας, βασίζονται σε αυτά που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ANADOLU, τα οποία δεν συνάδουν με τα επίσημα αποτελέσματα της ανώτατης εκλογικής αρχής της χώρας που τροφοδοτεί τα κόμματα.

Το HDP υποστηρίζει ότι ενώ το ANADOLU μετέδωσε ότι έχει καταμετρηθεί το 99% των ψήφων, το εκλογικό συμβούλιο αναφέρει ότι έχει καταμετρηθεί το 91% των ψήφων. Καταγγέλλει χειραγώγηση των εντυπώσεων της κοινής γνώμης και σκιά στην εγκυρότητα των διαδικασίας.