Στην πιθανότητα να μη στείλει η χώρα του στρατιώτες στη Λιβύη αναφέρθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι με τις δηλώσεις του να σηματοδοτούν μία μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης Ερντογάν από τη μέχρι τώρα κάθετη στάση της.

Ads

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καλείται αύριο, Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρίαση για να ψηφίσει το νομοσχέδιο που επιτρέπει στην Άγκυρα να στείλει στρατεύματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος μίλησε σήμερα στο πρακτορείο Anadolu και διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί να στείλει στρατεύματα εφόσον οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ σταματήσουν τις επιθέσεις και οπισθοχωρήσουν.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο…μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν “οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις’”, τότε γιατί να πάμε εκεί;» είπε στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ελπίζει το τουρκικό νομοσχέδιο θα στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ads

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησης της Τρίπολης με στρατιωτικό υλικό, ενώ η συμφωνία της με τη Λιβύη για θαλάσσια σύνορα και στρατιωτική συνεργασία έχει βάλει μπουρλότο στην ευρωπαϊκή διπλωματία (και όχι μόνο) και έχει δημιουργήσει τεταμένο κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.